Norsk katapult – et hav av muligheter

Publisert

En dame flyr i luften ved Aker Bryggen etter å ha blitt skutt ut av en katapult.

Trine Ellingsen, leder i FIN (Foreningen for innovasjonsselskaper i Norge), trosset frykten og la sin tillit i katapulten på Aker Brygge. Nå mener hun at politikere også må sette sinn lit til katapulter og satse mye mer.

Norsk katapult skyter bedrifter ut i verden. Sustainable Energy-katapulten skjøt denne uken mennesker ut i havet fra bryggekanten på Aker brygge. – Norge må satse mer for å få skutt enda flere bedrifter ut i verden, sier Trine Ellingsen, leder i FIN – Foreningen for innovasjonsselskaper i Norge.

Alfred Bjørlo og Trine Ellingsen poserer våte og glade sammen.

Alfred Bjørlo og Trine Ellingsen poserer sammen etter at de begge testet katapulten på Aker Brygge.

– Vi gjør dette for å skape blest om ordningen og fordi det er behov for å satse mer, sier Willie Wågen, CEO i Sustainable Energy-katapulten.

 

En av de som lot seg skyte ut er Ellingsen, leder av bransjeforeningen FIN i Abelia.


– Å bli skutt ut av en menneskelig katapult er ikke det jeg holder på med til vanlig, men jeg gjør det for å markere en viktig sak, sier Ellingsen.


Mulighetene for bedrifter til å teste nye løsninger har truffet en nerve i det omfattende grønne skiftet vi står midt i. Bevilgningen til Norsk katapult er på i underkant av 200 millioner kroner for 2023, men FIN mener det er behov for en totalsatsing på minimum 600 millioner kroner de nærmeste årene fremover.


– Vi bør satse mer på å få skutt flere bedrifter ut i verden innen områder hvor vi kan lede an i utviklingen, som havbruk, batteri og grønn skipsfart. Det er også behov for flere testsentre innen helse, bioteknologi og industriell tjenestedesign og AI, sier Ellingsen.

Fra Brooklyn til Stord
Det amerikanske fornybar-startupen Amogy var representert blant selskapene som ble skutt ut på Aker brygge. Amazon er blant investorene i selskapet som har etablert seg i Norge, på Stord og i Stavanger, med 15 ansatte. 

Det at en amerikansk bedrift som Amogy kommer til Norge for å teste ut teknologien sin, viser at vi er i verdenstoppen i teknologiutvikling innen grønn skipsfart, sier Willie Wågen, CEO i Sustainable Energy-katapulten.   


– Mulighetene innen grønn skipsfart og norsk leverandørindustri er enorme. Dette er et teknologisk kappløp, og det er behov for en dramatisk opptrapping hvis vi skal hevde oss i den internasjonale konkurransen fremover, avslutter Wågen.