Norsk It-bransje trenger flere kvinner

Publisert

Halvparten av norske bedrifter mangler IT-kompetanse, og det er for få kvinner som jobber i næringen. Kåringen «Norges 50 fremste tech-kvinner» skal inspirere til å forbedre denne statistikken.

Hvert år kårer Abelia og Oda-Nettverk de 50 fremste tech-kvinnene i Norge. 

Formålet er å synliggjøre de mange viktige og dyktige kvinner som jobber i teknologibransjen – både for å vekke inspirasjon og promotere mangfold.

Det trengs flere kvinner i IT-bransjen. Kvinneandelen innen IT er på beskjedne 29 prosent, og halvparten av norske bedrifter mangler IT-kompetanse.

Dermed er flere kvinner i tech ikke bare kvinnekamp, men alles kamp.

Så hvorfor er andelen kvinner så lav? Marianne Melhoos, sivilingeniør og fullstackutvikler i Webstep, tror fokuset har vært feil – og kanskje for snevert.

– Vi har kommunisert teknologi på guttas premisser. Det har vært veldig mye fokus på hardware og specs. Hvis vi heller hadde hatt større fokus på hva slags verdi vi kan skape med teknologi; hva kan vi løse med det? Hva trenger vi teknologien til? Da tror jeg flere hadde fått øynene opp for teknologi, sier Melhoos. 

Hun og Maja-Stina Ekstedt er to av de femti vinnerne i årets kåring. Ekstedt er stasjonssjef ved Svalbard Satelittstasjon (SvalSat), som driftes av Kongsberg Satellite Services.

Hun mener det er svært viktig at kvinneandelen og mangfoldet i bransjen øker – men fordi det trengs et mangfold av egenskaper og perspektiver, ikke bare for å få en balanse i tallene.

– Noe av det som trigget meg til å se ennå mer på biten med prosjektledelse og prosesser, var at man så at utviklerne var superflinke, men å få sikret at sluttbrukeren fikk det de egentlig ville ha, det er andre typer ferdigheter enn å produsere superraskt, sier Ekstedt.