Europeisk forskningssamarbeid er viktig for Norge, norske forskningsmiljøer og næringsliv, og utformingen av nytt rammeprogram for forskning og innovasjon i EU har stor betydning for norsk deltagelse og mulighet til å bidra i den europeiske forskningsfronten.
Derfor er vi glade for at forslaget til EUs nye langtidsbudsjett legger opp til en betydelig økning i midler til forskning og innovasjon gjennom et nytt Horisont Europa, sier Agnes Landstad daglig leder i FFA.
Om Forskningsinstituttenes fellesarena (FFA):
FFA er en frittstående samarbeidsorganisasjon for de 33 norske forskningsinstituttene som mottar grunnbevilgning fra Forskningsrådet og, som til sammen, står for om lag en femtedel av Norges forskningsinnsats.
Instituttene samarbeider tett med næringsliv og offentlig sektor for å utvikle kunnskap og løsninger som bidrar til bærekraftig utvikling og omstilling. FFA arbeider for å styrke instituttenes rolle i det nasjonale og internasjonale forsknings- og innovasjonssystemet, med særlig fokus på anvendt forskning som løser samfunnsutfordringer.
Landstad vil særlig trekke frem noen punkter i en første reaksjon på fremleggelsen av MFF
- Budsjettforslaget og Ursula von der Leyens kommentarer ved fremleggelsen 16.juli viser at forskning er høyt prioritert i EUs neste budsjettperiode. Det er gode nyheter, og viktig for Europas konkurransekraft og innovasjonsevne
- Forslaget om 175 milliarder euro til Horisont Europa 2.0 er et positivt signal, og vi ser fram til å gå mer inn i detaljene i MFF. Vi må sette oss inn i satsingene, finne ut hva det innebærer, hvordan de foreslås finansiert og hvilke rammer, tilganger og evt begrensninger som vil følge, understreker Landstad. Men:
- Med en tett kobling mellom det nye konkurranseevnefondet og et Horisont Europa 2.0 som inkluderer en Pilar 2, vil forskningssamarbeid fortsatt være sentralt i EU
- Nå starter halvannet år mer forhandlinger om budsjettet mellom medlemslandene, som von der Leyen understreket. For Norge blir det fortsatt viktig å jobbe for at Norge som EØS-land får full tilgang til å delta i forsknings- og innovasjonssamarbeidet, på linje med EUs medlemsland, avslutter Landstad