Innlegget har vært publisert i Altinget.
En fersk rapport fra Abelia viser at i ytterste konsekvens blir prosjekter skrinlagt fordi det er skapt usikkerhet om man kan leie inn rådgivere med spesialistkompetanse til å bidra inn i prosjektene. Det skriver advokat Hanne Lyngstad Solberg i Altinget.
Offentlige oppdragsgivere mener at eksterne rådgivere spiller en sentral rolle i moderniseringen, digitaliseringen og effektiviseringen av offentlig sektor. Derfor er et uklart regelverk ikke bare et problem for offentlige innkjøpere og for rådgivernæringen, men også et samfunnsproblem.
Rådgiverbransjen bidrar til verdiskaping og sysselsetting. Ikt-rådgivere alene utgjør 70.000 årsverk. Abelia organiserer mange store og små rådgiverfirmaer, og flere av dem forteller om en kaotisk situasjon. Det innebærer usikkerhet om det er lov å kjøpe rådgivertjenester. Rådgiverne opplever også at oppdragsgiverne er tilbakeholdne med å bestille tjenester også når kompetansen rådgiverne sitter på er sårt trengt til ulike prosjekter.
Et stort flertall blant offentlige oppdragsgivere oppgir at eksterne rådgivere bidrar til ny kompetanse, bedre beslutningsgrunnlag og økt kvalitet på egne tjenester. At man har et så komplisert og utydelig regelverk at det fører til skrinlegging av prosjekter, er derfor svært alvorlig.
Det er alarmerende at oppgaver blir stående ugjort som en følge av et uklart regelverk.
I tillegg er det en egen problemstilling rundt selvstendige konsulenter. Myndighetene mener disse ikke kan selge sin kompetanse som innleie, men at de fortsatt kan ta oppdrag. Utfordringen er at oppdragene gjerne er arrangert som innleie, og at mange selvstendige konsulenter opplever at de har fått næringsforbud.
Det foregår nå et arbeid i en partssammensatt arbeidsgruppe i regi av Arbeids- og inkluderingsdepartementet som skal vurdere tilknytningsformer for selvstendige rådgivere og konsulenter. Arbeidsgruppen skal legge fram sine vurderinger og forslag innen 1. april 2026. Abelia har en representant i denne arbeidsgruppen.
Det er myndighetene som har skapt en uklarhet rundt innleieregelverket, om hva som er lov og ikke. Skal private og offentlige virksomheter få tak i den kompetansen de trenger, må vi gjøre det lettere å hente kompetansen, ikke vanskeligere. Vi oppfordrer derfor Tonje Brenna til å se på dette med nye øyne.