Ber om økt forutsigbarhet for privatskolene

Publisert

En dame og en mann sitter på hver sin stol og ser inn i kamera mens de smiler. På bordet foran dem ligger det papirer.

Utdanningsforbundet og Abelia er enige om at rammevilkårene for privatskolene må bedres. Sammen har de to organisasjonene skrevet felles brev til kunnskapsministeren og utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget.

Det er historisk at Utdanningsforbundet og Abelia går ut sammen for å sikre privatskolene. Nestleder i Utdanningsforbundet, Terje Skyvulstad, begrunner dette slik: 

– De elevene som går på godkjente skoler i Norge skal ha like rammevilkår. Velger du en privatskole, så skal du ikke rammes av en dårligere økonomi enn en offentlig skole, da skal den være likeverdig, sier Skyvulstad til Utdanningsnytt. 

Mange privatskoler opplever stor usikkerhet i finansieringsordningen. Vi mener at dagens beregningsmodell gjør at privat sektor ikke godtgjøres for faktiske utgifter.  Dette vil Abelia til livs, og får nå støtte fra Utdanningsforbundet i et felles utspill til kunnskapsminister Tonje Brenna og kunnskapsdepartementet, samt til utdannings- og forskningskomiteen. 

– Finansieringsordningen til privatskolene må gjennomgås. To år gamle KOSTRA-tall gir ikke nødvendigvis et tilfredsstillende bilde for beregning av tilskudd til privatskolene, sier fagleder for utdanningspolitikk i Abelia, Anja Johansen. 

En av utfordringene som flere privatskoler blant annet kan ha, er finansiering av spesialundervisning: 

De kommunale tilskuddene samsvarer ikke med de faktiske utgiftene til spesialundervisning. Det er lovpålagt å innfri på kommunale vedtak om spesialundervisning. I motsetning til hva som er saken med kommunale skoler, kan private skoler faktisk gå konkurs om det ikke følger tilstrekkelig finansiering med vedtakene.  

– Det er ellers vårt syn at det ikke er god nok sammenheng mellom vedtak om og finansiering av spesialundervisning i både den offentlige skolen og i privat sektor. Dette har friskolesektoren tatt opp med skolemyndighetene over flere år, foreløpig uten at tilfredsstillende løsninger er på plass, sier Johansen.

Les brevet signert Abelia og Utdanningsforbundet til kunnskapsministeren (innholdet er det samme som brevet til utdannings- og forskningskomiteen).