Studenter er studenter!

Publisert

Tre damer smiler til kamera med en grafisk "papirbakgrunn".

F.v..: Anja Johansen, fagleder for utdanningspolitikk i Abelia, Linda Stiberg-Jamt, leder for opptak ved Noroff og Thea Tuset, leder, ONF (Organisasjon for norske fagskolestudenter). Foto: Abelia

Det er mulig å få dispensasjon for kravet om generell studiekompetanse ved opptak til universiteter og høyskoler. Da må du dokumentere at du ikke klarer å oppnå dette, for eksempel på grunn av sykdom eller funksjonshemning. Men denne dispensasjonsmuligheten finnes ikke for fagskolene.

– I desember i fjor var derfor Abelia, vårt medlem Noroff og Organisasjon for norske fagskolestudenter i møte med Kunnskapsdepartementet. Målet med møtet var å få satt i gang en prosess som skal gi samme dispensasjonsmulighet i høyere yrkesfaglig utdanning som i høyere akademisk utdanning, sier fagleder for utdanningspolitikk i Abelia, Anja Johansen.   

Khrono: Adrian (19) kan studere på universitetet, men ikke på Fagskole  

I opptaksordningen for universitet og høyskoler finnes det adgang til å gi dispensasjon fra opptakskrav hvis søkeren ikke har vært i stand til å skaffe seg generell studiekompetanse. En sakkyndig må kunne dokumentere alvorlige årsaker, og søkeren må kunne vurderes som studiekompetent. Den samme dispensasjonsadgangen fins ikke i opptaksordninga til høyere yrkesfaglig utdanning.  

Loven er på høring 

I disse dager er Forslag til endringer i lov og forskrift om høyere yrkesfaglig utdanning (fagskoleloven) på høring 

– Vi mener at studenter i UH- og HYU-sektoren må likebehandles, sier Linda Stiberg-Jamt leder for opptak ved Noroff og Thea Tuset, leder, ONF (Organisasjon for norske fagskolestudenter). Stiberg-Jamt, anslår at Noroff får 4-5 henvendelser årlig fra folk med en diagnose og uten studiekompetanse. 

De viser til at det er få mennesker som søker om og får innvilget denne formen for dispensasjon. I høringsnotatet står det at "Departementet mener likevel det er en viktig regel for gruppen den er ment å treffe, og at hensynet til å unngå åpenbar urimelig behandling av enkeltsøkere gjør seg like gjeldende ved opptak til fagskoler som ved opptak til universiteter og høyskoler." 

– Vi kan derfor ikke se for oss annet enn gjennomslag for vårt initiativ her, sier Johansen.