Hvordan skal vi tette kompetansegapet?

Stående mann.

Øystein E. Søreide, administrerende direktør. Foto: Ilja C. Hendel

Teknologinæringslivet vil mangle 40 000 hoder innen 2030. Det kan forsterke bemanningsutfordringene og forsinke det grønne skiftet. Abelias råd av digitale toppledere samlet seg for å drøfte løsninger.

Gjennom teknologinæringslivets vekstplan for Norge har bransjen stilt krav til politikerne, og pekt på fire områder og 27 konkrete tiltak for å lykkes med norsk tech.

En av hovedutfordringene for å utløse veksten og verdiskapingen vi trenger, er mangel på teknologikompetanse. Både offentlig og privat sektor skriker etter arbeidskraft. Innen 2030 vil Norge mangle 40.000 IKT-hoder.

– Kompetansegapet innen teknologi og IKT har blitt enda større siden vi la frem rapporten om dette for to år siden. Det er særlig innen systemutvikling, cybersikkerhet og kunstig intelligens der behovene er størst. Dette treffer ikke bare IKT-sektoren, det truer med å bremse veksten og det grønne skiftet, sier Øystein E. Søreide, administrerende direktør i Abelia.

Elleve mennesker står oppstilt på linje for kamera.

Digital Advisory Board samlet på Rebell 28. mars 2023. Foto: Abelia

Næringslivet selv må bidra

Denne uken var han vertskap for Abelias Digital Advisory Board som samler toppledere i Abelias største medlemsvirksomheter, for å diskutere tiltak for å tette kompetansegapet.

– Vi er opptatt av at det ikke bare er politikerne som skal løse denne utfordringen for oss. Våre medlemsvirksomheter er blant de beste og mest fremtidsrettede arbeidsgiverne i landet, og har strategier for livslang læring og kontinuerlig kompetanseheving. Men for å redusere det betydelige kompetansegapet innen IKT må myndigheter og næringsliv spille godt sammen, sier E. Søreide.

En dame holder presentasjon.

Liv Dingsør fra Digital Norway holder presentasjon under Digital Advisory Board. Foto: Abelia

Mer mangfold nødvendig for både kapasitet og kvalitet

For å trekke opp utfordringsbildet ble toppledermøtet innledet med statusrapporter fra NHOs kompetansebarometer og Samfunnsøkonomisk Analyses (SØA) nylig oppdaterte rapport. I tillegg bidro Digital Norways Liv Dingsør, som også er medlem av rådet, med konkrete eksempler på hvordan næringsliv og samfunn utvikler digital kompetanse.

Topplederne i rådet delte også eksempler fra egen virksomhet, og bidro med ideer og perspektiver på hvordan næringslivet selv kan bidra med løsninger – og hvordan politikken bør støtte opp.

– Når det utdannes for få teknologer, og det er tendenser til at vi forespør den samme type profiler, er det ikke overraskende at det ikke er nok kloke hoder til å dekke behovet vi i Norge har. Tech-bransjen er langt fra alene om å mangle kompetanse og kapasitet. Vi må motivere til større mangfold blant de som søker seg inn på høyskolene og åpne opp for ansettelse med variert bakgrunn og erfaring. Like viktig er det at vi i næringslivet og i det offentlige må fortsette å gi våre ansatte muligheten til å videreutvikle seg gjennom hele karrieren, sier Geir Arne Olsen, Norgessjef i Netcompany.

Må finne løsninger for små og mellomstore bedrifter

– Oppstarts- og vekstbedrifter er store jobbskapere, og er helt avhengige av kompetanse for å lykkes. De har ikke tid eller råd til å investere i etter- og videreutdanning for sine ansatte. Tech-gründerne som lykkes jobber ofte tett med akademia og utdanningsinstitusjoner, lærer seg koding på egen hånd, og henter stjernekompetanse fra utlandet. Raskere saksbehandlingstid for visum til mennesker med teknologisk spisskompetanse vil være et viktig tiltak for vekstbedriftene, sier Per Einar Dybvik, daglig leder i Startuplab.

Fire smilende mennesker sitter ved et bord.

Per Einar Dybvik har ordet under Digital Advisory Board. Foto: Abelia

En tydelig oppfordring til dagens unge

Å rekruttere unge med teknologikompetanse er viktig for svært mange av Abelias medlemsvirksomheter. Som kreative problemløsere bidrar Abelia-bedriftene med løsninger på vår tids store utfordringer knyttet til klima, energi og bærekraft – og her er realfag og teknologi et viktig fundament. Søreide minner om søknadsfristen til høyere utdanning 15. april. 

– Alle rapporter tyder på at det vil bli et enda større behov for tech-hoder i fremtiden. Vi vil trenge en tech-sektor som speiler hele samfunnet og tar i bruk alle tilgjengelige talenter. Du som har en ungdom i hus eller vurderer alternativer: velg teknologi. Her vil det være behov for deg, enten du har fagutdanning, bachelorgrad, master eller PhD. Vi trenger dere særlig innen ikt-sikkerhet, systemutvikling og kunstig intelligens. Her vil det forbli et umettet behov, og en sikker vei til jobb for dagens unge, avslutter Søreide.