Easee blant topp tre vekstselskap i Europa

Publisert

Batteriladerselskapet Easee er blant topp tre vekstselskap i Europa. Her ved gründer Jonas Helmikstøl.

Det norske smartladerselskapet er en av tre finalister i den europeiske "Future Unicorn Award" som kåres i Brussel denne uken.

– Langsiktig satsning og tverrpolitisk vilje til å skape et livskraftig marked for elbiler har gjort Norge til et foregangsland i verden på elektrisk mobilitet. Så langt har vi ikke maktet å skape tjenesteutvikling rundt satsningen, men basert oss på å kjøpe inn teknologi andre har laget. Easee bryter med denne trenden, og har lagt grunnlaget for en internasjonal vekstrakett basert på smartladere for elbil. Easee var en åpenbar kandidat fra Norge til årets "Future Unicorn Award", sier Øystein E. Søreide, administrerende direktør i Abelia.

Fremtidige europeiske enhjørninger?

Kåringen, som hvert år vurderer vekstselskaper innen digitale tjenester og høyteknologi fra hele Europa, blinker ut selskap som har potensial til å bli en såkalt "enhjørning", altså med en selskapsverdsettelse på 1 milliard dollar. Kandidatselskaper stemmes først frem blant medlemsbedriftene i DigitalEurope, den europeiske bransjeorganisasjonen for teknologibedrifter, og vurderes deretter av en profesjonell investorjury.

Easee har kommet gjennom begge nåløyene og konkurrerer nå med tyske Plan A, et selskap som leverer en ESG-rapporteringsløsning, og spanske Red Points, en plattform som hjelper virksomheter å redusere skadevirkningene fra cyberkriminalitet.

– De tre selskapene er alle mulige europeiske enhjørninger. Selv om kåringen i seg selv ikke gjør noe med selskapsverdsettelsen i seg selv, er Easees finaliststatus en bekreftelse på at selskapet har gjort veldig mye riktig, sier Søreide.

Europa må investere i vekstselskaper og bygge ned barrierer

Den europeiske bransjeorganisasjonen for digital teknologi, DigitalEurope, står bak kåringen av fremtidens europeiske enhjørninger.

– I dag er bare 8 prosent av verdens enhjørningselskaper europeiske. Dette er langt fra nok, særlig i en tid da Europa søker å styrke sin internasjonale konkurransekraft. Årets finalister er lovende europeiske innovatører innen områder som grønn teknologi og cybersikkerhet. De reflekterer Europas hovedutfordringer og europeiske innovatørers vilje og evne til å levere løsninger, sier Cecilia Bonefeld-Dahl, generalsekretær i DigitalEurope.

Bonefeld-Dahl understreker at Europa investerer relativt sett mindre i vekstselskaper enn både USA og Kina. Hun trekker også frem at nasjonale forskjeller og barrierer, selv innenfor EUs indre marked, gjør det utfordrende for europeiske vekstselskaper å skalere raskt nok.

Ikke uten utfordringer

Den norske vinnerkandidaten har den siste tiden vært gjenstand for medieoppmerksomhet i forbindelse med en henvendelse fra det svenske Elsäkerhetsverket knyttet til ladestasjonenes konstruksjon. Easee er nå i dialog med svenske myndigheter om saken, og understreker at selskapets ladere er trygge å bruke. Les Easees oppdatering til forbrukere i forbindelse med saken her.

Det er Mariya Gabriel, EUs kommisær for innovasjon, forskning, kultur, utdanning og ungdom, som skal dele ut prisen på onsdag 8. mars.