Abelia, FFA og FIN kritiske til kutt fra regjeringen

Publisert

En mann står i midten på en dame på hver side.

Trine Ellingsen (FIN), Øystein E. Søreide (Abelia) og Agnes Landstad (FFA) er kritiske til regjeringens kutt i RNB.

Denne uken la regjeringen og SV frem revidert nasjonalbudsjett. Et budsjett som dessverre inneholder nye kutt på forskning og innovasjon. – Det er alvorlig og uforståelig at SV og regjeringen gjør ytterligere kutt her, sier Øystein E. Søreide.

– For å lykkes med omstillingen av norsk økonomi og det grønne skiftet må vi satse mer, ikke mindre, på forskning, teknologi og nyskapning, fortsetter han.

Kutter i forskning

– SV sier selv i programmet sitt at entreprenørskap og innovasjon er viktig for et bærekraftig næringsliv, så det er svært overraskende at de kutter titalls millioner i næringsrettet forskning og utvikling av ny teknologi, sier Øystein E. Søreide.

Leder i Forskningsinstituttenes fellesallianse (FFA), Agnes Landstad, deler også sine tanker om RNB.

– Her kuttes det ytterligere i forskningsinvesteringer som blant annet skal gå til forskning på fornybare energikilder og å redusere klimagasser og miljøavtrykk fra petroleumsproduksjon. Dette er overraskende og sørgelig for Norges mulighet for grønn og digital omstilling, sier Landstad.

Les hele reaksjonen til FFA på RNB.

Kutt i katapultordningen

– Hvorfor kutter de 15 millioner kroner fra ordningen med katapultsentre? Dette er en velfungerende ordning som er veldig viktig for å få innovative og grønne løsninger raskt i bruk i industrien. Man kutter altså i det som skal bidra til å nå uttalte mål, sier E. Søreide.

Leder i Foreningen for innovasjonsselskaper i Norge (FIN), Trine Ellingsen, omtaler RNB som et «mageplask».

– Regjeringen og SVs enighet om revidert budsjett endte i går med et realt politisk mageplask for ambisjonene i SVs «Grønn Ny Deal»-plan lagt frem før partiet ble Regjeringens foretrukne forhandlingspartner. Planen inneholder ambisiøse grep for grønn omstilling og kutt av Norges klimagassutslipp, sier Ellingsen.   

Les helse reaksjonen til FIN på RNB.

...ingen kutt i økt arbeidsgiveravgift

– Vi hadde også håpet de skulle følge opp tidligere utspill om å kutte økt arbeidsgiveravgift, men denne "kompetanseskatten" omtales dessverre ikke i forliket. Svært skuffende, avslutter Søreide.