Forventer statsråd som satser på forskning

Publisert

Stående mann.

Øystein E. Søreide, administrerende direktør. Foto: Ilja C. Hendel

-Vi forventer å få en forsknings- og høyere utdanningsminister som tar sektoren på alvor og vil kjempe for den i budsjettsammenheng, sier administrerende direktør i Abelia Øystein E Søreide.

Nettstedet Altinget erfarer at en ny statsråd vil utnevnes denne uken og at regjeringen ikke vil vente til første ordinære statsråd 11. august.

-Tilliten til forskning er høy blant nordmenn, forskningen funker, men investeringene har paradoksalt nok blitt kuttet innenfor viktige områder de siste årene. Abelia ønsker seg en ny forsknings- og høyere utdanningsminister som vil satse på næringsrettet forskning slik at Norge får den kompetansen som næringslivet har behov for, sier Søreide.

-Forskning bidrar til økt konkurransekraft, innovasjonsevne og omstilling. Likevel forskes det betydelig mindre i Norge sammenlignet med våre naboland. Det bør den nye statsråden gjøre noe med. Abelias forventing er en offensiv statsråd som får fart på den næringsnære forskningsinnsatsen, særlig inn mot bærekraft og digitalisering.

-Den nye statsråden må satse på kompetanse i fremtidsrettede og bærekraftige næringer for kompetansegapet øker stadig. For å sikre økt sysselsetting må regjeringen de neste årene satse tungt på kompetanse både for dem som jobber i næringer som må omstilles, og på dem som skal ut i det nye næringslivet. Det betyr satsing på studieplasser som næringslivet har stort behov for, slik som IKT.

-Innsatsen for livslang læring må styrkes. Statsråden må også samarbeide med sin kollega i samme departement for å få flere unge til å bli interessert i realfag og teknologi. Det er morgendagens realfagsinteresserte som skal redde verden. 

-Vi forventer dessuten en statsråd som er mer opptatt av kvalitet i utdanningen enn av distriktspolitikk.