Forskningsinstituttene best på å hente EU-midler

Publisert

Nær fem milliarder kr til norske prosjekter i EU-midler - dette er langt over målet som regjeringen har satt seg. Norge er dessuten best i Norden på dette og på åttende plass i Europa.

Så langt har norske prosjekter hentet hjem mer enn det norske målet for deltakelse i Horisont Europa. Samlet sett har norske institutter, universiteter, høgskoler, helseforetak, offentlig sektor og bedrifter hentet hjem 4,9 milliarder kroner. Prosjektene som norske aktører deltar i, har en samlet verdi på 35 mrd kr til ny forskning og innovasjon. 

-Resultatene viser at norske forskere og andre aktører hevder seg i en hard og prestisjefylt konkurranse internasjonalt. Jeg er utrolig stolt av innsatsen og resultatene, sier forsknings- og høyere utdanningsminister Ola Borten Moe i en pressemelding.

Milliardene som går til norske prosjekter utgjør 3,35 prosent av alt som er lyst ut gjennom Horisont Europa i denne perioden. Og det er her det offisielle norske målet er knust. I en strategi for den norske deltakelsen i Horisont Europa og Det europeiske forskningsområdet er det satt mål om en returandel på 2,8 prosent.

Forskningsinstituttene best

Av de fem milliardene til norske prosjekter gjennom Horisont Europa, står instituttsektoren for 35 prosent, universitets- og høgskolesektoren for 25 prosent, næringslivet for 21 prosent, offentlig sektor for tre prosent og helseforetak for to prosent. Dette er en endring fra tidligere rammeprogram hvor forskningsinstituttene "bare" tok ut 27 prosent.

-Stadig flere FFA-medlemmer hevder seg i toppen. Blant de 20 norske deltakerne som hevder seg best i rammeprogrammet, finner vi nå ni forskningsinstitutter, dobbelt så mange som i forrige rammeprogram. Det er veldig godt jobbet! sier Agnes Landstad daglig leder i FFA.

-Retur-EU ordningen er avgjørende for at forskningsinstituttene kan samarbeide med bedrifter og offentlige virksomheter om forskning for omstilling og hente hjem store forskningsmidler fra EU, sier Landstad.