Det handler minst av alt om lønn

Stående mann.

Øystein E. Søreide, administrerende direktør. Foto: Ilja C. Hendel

Kompetanse er etterspurt. Hva kan du som arbeidsgiver gjøre for å sikre deg riktig kompetanse fremover, tiltrekke deg de beste hodene og samtidig beholde og utvikle dem du har, spør Øystein E. Søreide.

Teknologi endrer arbeidslivet i rekordfart. Gjennomgripende forandringer som globalisering, klimaendringer, mangfold, aldring og utenforskap påvirker samfunnet. Dette stiller krav til fremtidens arbeidsgivere.

Da vi havnet på hjemmekontor under pandemien var det mange som tok i bruk digitale verktøy de aldri hadde hørt om før. Vi så en kjapp utvikling av digitale ferdigheter. Alle erfarte at det er mulig utføre mange arbeidsoppgaver hjemmefra. Vi ble mer effektive og jobbet mer uforstyrret enn i kontorlandskapet. Det ble jobbet selvstendig med definerte arbeidsoppgaver, og tillitsbasert ledelse ble mer enn et fyndord. Men vi fant også ut at kreativitet fungerer best i fellesskap.

Dagens arbeidstakere etterspør fleksibilitet. Hjemmekontoret er sannsynligvis kommet for å bli, men ikke alle ukens dager. Flertallet av norske kunnskaps- og teknologibedrifter har i stor grad erstattet flyreiser med digitale møter. Vi sparer tid samtidig som vi sparer klimaet for utslippene. Det viser også Abelias undersøkelse blant våre kunnskaps- og teknologibedrifter som ble utført i november.

Arbeidsgiverne forsøker nå å finne ut hvordan de skal legge til rette for fremtidens arbeidsplass og kontorløsninger. Mange arbeidstakere brukte tiden i en annerledes arbeidssituasjon til å tenke gjennom hva de vil, og hva de ønsker å bruke tiden på. Mange landet på at jobben skal være meningsfull og utviklende. Her ligger det et potensial både for læring og for å fremme bærekraftige og fremtidsrettede arbeidsplasser.

I Abelia ba vi et utvalg med arbeidslivseksperter om å gi råd om hva som skal til for å være en god og fremtidsrettet arbeidsgiver. Utvalget, under ledelse av professor Anders Dysvik fra Handelshøyskolen BI, kom fram til åtte kjennetegn. Mangfold og inkludering, et lengre arbeidsliv og kompetanse og utvikling var tre av disse kjennetegnene.

En god og fremtidsrettet arbeidsgiver er eksperimenterende og bedriver tillitsbasert ledelse. Mangfold og inkludering er en selvsagt del av arbeidsmiljøet, og det er helt vesentlig ved rekruttering. På en fremtidsrettet arbeidsplass gir arbeidsdagen meningfor medarbeiderne. En fremtidsrettet arbeidsgiver skaper psykologisk trygghet med hensyn til ansvar og arbeidsoppgaver, og tilbyr fleksibilitet når det gjelder arbeidsted og arbeidstid. En god og fremtidsrettet arbeidsgiver tilbyr kompetanseutvikling og utvikler en god læringskultur. Sist, men ikke minst, bestreber en fremtidsrettet arbeidsgiver seg på å få til et lengre arbeidsliv hvor arbeidstakerne kan lære, bidra og verdsettes gjennom ulike karriereløp.

Et mangfoldig og inkluderende arbeidsliv er helt nødvendig i fremtiden. Det inkluderer også seniorene. Mange bedrifter setter alt inn på å rekruttere de unge talentene. Samtidig bør nok flere også stille seg spørsmålet om bedriften har en strategi for hvordan man beholder og utvikler sine eldre medarbeidere. Vi blir stadig flere eldre i Norge, og også arbeidsstyrken eldes. Det er en helt naturlig utvikling. Samtidig mangler vi både folk og kompetanse i mange yrker og bransjer. Seniorene besitter kompetanse som bedriftene trenger, og den kan faktisk både utvikles og omstilles. 

Arbeidslivet er i stadig endring. Vi har tatt noen sjumilssteg de siste årene. Rådene fra Dysvik-utvalget kan komme godt med for dem som vil være en fremtidsrettet arbeidsgiver.