Snøfall med enormt behov for innovasjon

Publisert

Illustrasjonsbilde av Snøfall.

F.v. Julius sliter med omstillingskraften i Snøfall, Noah og Selma ser heller ikke ut til å bidra i riktig retning. Foto: NRK

I Abelia er vi opptatt av innovasjon, og at man ikke gjør seg for avhengige av enkeltnæringer. I Snøfall ser vi behov for flere næringer, digitalisering, næringsrettet forskning og flere teknologer som kan omstille samfunnet.

Ikke overraskende er den mest konservative i Snøfall julenissen Julius. Han sitter som overhode i byen, og alt som skjer av verdi er tilknyttet gavedistribusjon. Hans trofaste arkiveringsansvarlige Winther er også opptatt av å holde liv i den tradisjonelle næringen.

Trenger flere bein å stå på

Som i de fleste andre julekalendre på TV, går heller ikke alt på skinner i denne. Etter at en av medarbeiderne svikter, vekkes onde krefter til live og hovednæringen til Snøfall svekkes. Hva skjer så? Fortvilelse, pekefingre blir rettet og samfunnet går i oppløsning.

Et mer fremtidsrettet Snøfall hadde satset på flere kort og jobbet frem flere næringer enn de som er direkte knyttet til gaveutdeling og gjærbaksten til Hjerterud.

Akutt behov for digitalisering

Som nevnt byr denne sesongen av Snøfall på problemer som følge av en menneskelig svikt. Assisten til Winther, Luna, brenner brev som skaper kaos i systemet og utløser en mørk kraft som treffer Snøfall.

Mens flere ser på den menneskelige svikten som et problem, burde vi heller se på den gamle måten å kommunisere på gjennom brev. Brevfuglene er avhengige av nordlys og magi for å komme seg fra VU til Snøfall. Hvorfor bruker de ikke digital kommunikasjon?

Arkivsystemet til Winther er avhengig av piper og skrivemaskin. En digital versjon, med et godt grensesnitt som har oversikt over data og statistikk, hadde vært å foretrekke. Dette hadde også gjort at Winther hadde oppdaget svikten til assistenten Luna tidligere.

Forskning fører til lite innovasjon

Forskeren IQ konsentrerer seg bare om å forske og utvikle for å holde liv i eksisterende næringer. Han ser dermed ut til å bare ut til å følge fløyten til Julius. Han forsker sjeldent på å løse konkrete samfunnsutfordringer.

Kanskje burde IQ få øremerkede midler til å drive forskning som skaper nye næringer og gjør Snøfall mindre ensrettet i næringsstrukturen. Det er dessverre å håpe på for meget av Julius som er mer opptatt av å holde liv i gammel industri.

Fraværende omstillingsevne

Vi i Abelia ser et svært lite omstillingsvennlig samfunn. Det virker som om julenissen Julius ikke ser noe problem i å fortsette i samme spor, kun basert på tradisjon.

Når også skolegangen til barna ser ut til å handle om fortellinger, lek og moro, ser fremtiden svært dyster ut for Snøfall. Hvor er teknologene og realfagshodene som skal være fanebærere i omstillingen?

God jul til Julius og resten av Snøfall! 🎄🎅🏼