– Norge har en særegen omstillingsutfordring

Publisert

En mann står på en scene og snakker.

Øystein E. Søreide under lanseringen av Omstillingsbarometeret 2023 ombord på MS Brisen.

Tidligere denne uken, under Arendalsuka, lanserte Abelia Omstillingsbaromet for 2023. Mange piler peker feil vei, og den negative trenden er dessverre ikke ny fra det vi har sett tidligere år.

På fullsatte MS Brisen, presenterte Oslo Economics og Alexander Huth resultatene som kunne avsløre store utfordringer for en lite omstillingsdyktig nasjon.

Funnene viste blant annet at:

  • Vi har for lite av den høykompetente arbeidskraften som vil være viktig for omstilling 
  • Selv om mye er tilrettelagt for innovasjon mangler vi risikokapital og motiverte entreprenører 
  • Vi benytter oss mindre av viktige muliggjørende teknologier enn våre konkurrenter 
  • Det er ikke sterke nok incentiver til omstilling i grønn retning 
  • Næringsstrukturen er ikke bærekraftig på sikt

Mastersyken er friskmeldt

Flere medier la merke til de svake resultatene i barometeret som blant annet viste at vi har en enorm kompetanseutfordring i Norge.

Khrono skrev en sak hvor de avblåste «mastersyken» på mandag og referterte til barometeret. NRK fulgte opp med å invitere Abelias administrerende direktør, Øystein E. Søreide, til Politisk Kvarter sammen med Oline Sæther (Norsk Studentorganisasjon), Himanshu Gulati (FrP) og Lise Selnes (AP).

Øystein E. Søreide under Politisk Kvarter onsdag 16. august. Foto: Skjermdump nrk.no.

– Jeg vil si at Abelias beskrivelse for kompetanse i veldig mange sektorer er helt riktig, sa Selnes som sitter i Utdannings- og forskningskomiteen på Stortinget.

En omstillingsfloke

Selv om det også er positive aspekter og funn i barometeret, er det lite tvil om at Norge har en enorm vei å gå i det man både skal og må omstilles.

– Norge har en særegen omstillingsutfordring - vi skal erstatte olje- og gassnæringene med nye næringer, bedrifter og eksportinntekter. Resultatene er dårlig nytt både for innovasjon og fremtidig økonomisk vekst, sier Søreide. 

Les hele Omstillingsbarometeret 2023.