Teknologi er et lurt studievalg

Publisert

Teknologi og realfag er lure valg for dagens ungdom som skal velge videre studieløp innen 15. april.

Det er mange som vil ha tak i dagens ungdom. Kunnskapen til dem som velger høyere utdanning innen 15. april er vår felles fremtid. Abelia oppfordrer flest mulig til å velge teknologi og realfag.

"Norge kommer til å gå tom for folk lenge før vi går tom for penger," sa statsråd Ola Borten Moe da han la frem utsynsmeldingen for Norges kompetansebehov nylig. Grunnen er åpenbar: Vi er så få her i landet. Vi er mange som trenger ungdommens ideer og kompetansen deres. Deres kunnskap skal bli vår alles kunnskap.

Det er bruk for alle som bygger videre på den viktige lærdommen i norsk skole: å tenke selv, å se helhet, og å samhandle med andre. Individuell ansvarsfølelse, demokratiforståelse og tillit er blant våre sterkeste nasjonale konkurransefortrinn. Det vil være viktig i alle jobber.

I vår moderne verden er teknologi en forutsetning og et arbeidsverktøy for stadig flere oppgaver og kunnskapsområder. Det gjelder dersom man er akademisk anlagt, men også dersom man trives bedre med praktiske fag. Både universitetsutdannede og fagskolekandidater vil møte et høydigitalisert arbeidsliv i årene som kommer.

Det trengs ulike typer kompetanse. Vi har bemanningskrise i helsesektoren. Vi har for få fagarbeidere. Og teknologinæringslivet styrer mot et underskudd på 40 000 hoder innen 2030. Men teknologifeltet skiller seg ut på et sentralt punkt: Teknologi vil være en sentral del av løsningen på alle de store samfunnskrisene vi står i: klima, energi, bærekraft, sikkerhet og sosial endring. Teknologiforståelse er en investering i egen markedsverdi, tilpasningsdyktighet og trivsel.

Fristen for søknad til høyere utdanning er 15. april. Uansett hvor lenge utdanningen varer, så vil dagens arbeidstakere måtte lære hele livet, både på skolebenken og i praksis. Derfor er det lurt å velge arbeidsgivere som vil utfordre, utvikle og investere i sine arbeidstakere. Norge og næringslivet trenger flere elektrikere med doktorgrad, eller sykepleiere som kan kode.

For skal vi bli noe annet enn en nasjon av passive brukere av fremtidens teknologi, må vi ha kompetansen som trengs for å skape den. Det er slik vi bygger fremtiden. Godt studievalg!