Norsk ungdom velger tech, politikerne drar beina etter seg

Publisert

Stående mann.

Øystein E. Søreide, administrerende direktør. Foto: Ilja C. Hendel

Flere enn noensinne har et IKT-studium på topp, og 1 av 5 har minst én teknologiutdanning i søknaden sin. Men mange vil også bli skuffet fordi det ikke finnes studieplasser til dem.

I går ble søkertallene til Samordna Opptak sluppet. Tallene viser at flere velger teknologiutdanninger, og prioriterer IKT-studier høyt.

Så mange som 11 500 søkere har IKT-fag som førstevalg. Det er ca. to søkere per planlagte studieplass innen IKT-relaterte studier.

– Som kjent har gamle menn som meg siden Sokrates' tid klaget over alt som er feil med dagens ungdom. Tallene fra Samordna opptak viser derimot at ungdommen er særdeles klok. De responderer på næringslivets og samfunnets behov. Skal vi lykkes med det grønne og digitale skiftet, og skal vi få til omstillingen til et bærekraftig kunnskapssamfunn, må vi ha teknologikompetanse. Det er oppløftende å se at både teknologifagene generelt og IKT-studier spesielt opplever høye søkertall, sier Øystein E. Søreide, Administrerende direktør i Abelia, NHOs landsforening for kunnskaps- og teknologibedrifter.

Selv om ungdommen viser vei, er det dessverre mange som ikke får ut sitt potensial.

– Det er imidlertid vi gamle som fortjener en god dose Sokratisk kritikk. Vi står altså i fare for at færre enn 1 av 3 søkere kommer inn på det IKT-studiet de ønsker seg mest, gårbedriftene glipp av viktig kompetanse. Abelia har tatt til orde for at det må opprettes minst 1 700 nye studieplasser hvert år for å ta unna for kompetansegapet innen IKT, og disse tallene viser at interessen for utdanningene som former fremtiden er mer enn høy nok, sier Søreide.

Ifølge Samordna Opptak er det utdanningsområdet økonomi og administrasjon som har den kraftigste oppgangen i søkingen. Totalt har nærmere 24 000 dette som sitt førstevalg, det er nesten 20 prosent flere enn i 2022.