Abelia foreslår unntak for egenbetaling for teknologistudenter

Stående mann.

Øystein E. Søreide, administrerende direktør. Foto: Ilja C. Hendel

Norge trenger flere, ikke færre, høykompetente arbeidstakere, særlig innen realfag og teknologi. Innføring av egenbetaling for studenter fra land utenfor Europa er et skritt i feil retning. Abelia foreslår unntak.

Denne uken gikk høringsfristen ut for endringer i universitets- og høyskoleloven knyttet til innføring av egenbetaling for studenter fra land utenfor EØS og Sveits. Tiltaket ventes å redusere antallet internasjonale studenter fra utenfor Europa. Dette vil gå ut over en rekke studier, mange av dem innen teknologi. 

Øker kompetansegapet innen IKT 

– Vi er for få her i landet til å løse alle oppgavene som fremtiden vil by på. Vi vil møte store bemanningsutfordringer i helsesektoren, vi vil mangle tusenvis av fagarbeidere, og vi styrer mot et underskudd på minst 40 000 IKT-hoder innen 2030. Samtidig velger alt for få norske studenter å utdanne seg innen realfag og teknologi. Å redusere tilfanget av teknologitalenter fra utlandet til norske utdanningsinstitusjoner slik egenbetaling ventes å føre til, føyer seg inn i en rekke tiltak som ikke bidrar til å tette kompetansegapet – tvert imot, sier administrerende direktør i Abelia, Øystein E Søreide. 

Teknologinæringslivets vekstplan for Norge, som ble overlevert næringsministeren i januar 2023, lister en rekke tiltak Abelias medlemsvirksomheter mener bør iverksettes i inneværende stortingsperiode for å adressere kompetansegapet innen teknologi og IKT. 

Mer enn halvparten ønsker å jobbe i Norge 

Vekstplanen anbefaler blant annet flere studieplasser innen teknologi, innføring av et eget kompetansevisum for å mer effektivt hente inn IKT-spesialister, og økt kapasitet for mer effektiv sikkerhetsklarering, og rettighetsbaserte tilskudd til kompetanseutvikling av egne ansatte i små og mellomstore bedrifter.  

– Regjeringen bør også snarest avvikle den midlertidig økte arbeidsgiveravgiften for høykompetent arbeidskraft som rammer vekstbedrifter og teknologiselskaper i særlig stor grad, og skjerme gründere i oppstarts- og høyvekstfasen fra formuesskatt på ikke-omsettelige papirverdier, sier Søreide. 

– Internasjonale studenter i Norge bidrar positivt på mange måter. De bidrar til å skjerpe kvaliteten på norske institusjoner, og til å internasjonalisere studiemiljøer i Norge. Mer enn halvparten av internasjonale studenter oppgir at de ønsker å arbeide i Norge etter endte studier. 

Foreslår unntak for studenter innen realfag og teknologi 

– Proposisjonen underkjenner de positive effektene av en høy gjennomstrømning av internasjonale studenter til norske studiesteder. Positive erfaringer fra Norge gjennom studietiden for internasjonale studenter bidrar til å styrke Norges attraktivitet som et land å bo og arbeide i. Vi har ikke råd til å lukke døren for høykompetent arbeidskraft," sier Søreide. 

Abelia mener Stortinget må vedta unntak fra egenbetalingskravet for studenter innen fagfelt der Norge har store udekkede kompetansebehov – og der sannsynligheten for at kandidaten vil bli værende i landet etter endt utdanning er høy. Realfags- og teknologistudier bør prioriteres særskilt høyt. Et alternativ til å gi unntak for egenbetaling er å etablere målrettede stipender for teknologirettede studieplasser. 

Fristen for skriftlige høringsinnspill gikk ut 17. april. Saken skal nå behandles av Stortingets Utdannings- og forskningskomité.