God sommer!

Nyhet

Publisert

Øystein E Søreide, administrerende direktør i Abelia (Foto: Ilja C Hendel).

Sommeren 2022 er endelig her, og for første gang på tre år kan vi forhåpentligvis få en smitterestriksjonsfri sommerferieavvikling. Mange skal sikkert ut og reise, hvis flyene går, men uansett blir det tid til rekreasjon og skape gode minner.

Vi legger bak oss en vinter og vår som har sett helt annerledes ut geopolitisk enn på mange år. Jeg snakker da selvsagt om Russlands udemokratiske angrep og invasjon av Ukraina.  


For Abelia har det vært viktig å poengtere overfor norsk næringsliv og politisk ledelse at kampen om Ukrainas fremtid ikke bare står militært, men også digitalt og økonomisk.  
Det viktigste bidraget vi i norsk næringsliv kan gi er å fortsette å engasjere ukrainsk IT- og kunnskapsindustri. 

Den siste ukes angrep på uskyldige mennesker i Oslo sentrum er en viktig påminnelse om at vi har en vei å gå også i Norge for å beskytte både ytringsfrihet og ukrenkelige menneskerettigheter.  Det skal være en menneskerett å få elske hvem man vil, uavhengig av hudfarge, etnisitet, religion eller seksuell legning.  Et angrep på disse verdiene er et angrep på oss alle. 
 
Med tanke på den pandemien vi har lagt bak oss de siste par årene vil forhåpentligvis mye normalisere seg fremover, mens andre ting har kanskje blitt den nye normalen? 
Jeg tror for eksempel at fortsatt utstrakt bruk av digitale verktøy, videomøter og trolig mer hjemmekontor har kommet for å bli for svært mange, også nå etter pandemien. 
Jeg tror også det er slutt på tiden hvor vi kastet oss på fly for å delta på et helt vanlig timesmøte fysisk. Mye av dette kan nå gjøres digitalt, og det er jo en god ting både for både klimaet og den kjente tidsklemmen. 

Hva har så vært Abelias rolle i gjenåpningen av Norge?  
For det første har vi fått spille en rolle som rådgiver og kunnet gi en viss grad av trygghet for medlemmene. Våre advokater håndterer flere saker for våre medlemmer, enn de gjorde før koronakrisen.  


Spørsmålene om hvordan man som arbeidsgiver håndterer situasjonen har vært mange. Tilbakemeldingene viser at svarene har vært gode. Mens det tidig i krisen kom mange spørsmål om permitteringsregler etc. er det nå mer spørsmål om hvordan den nye hverdagen skal håndteres, og hvordan regler for eksempelvis hjemmekontor skal eller bør formaliseres.  


Dette er gode og nødvendige spørsmål som understreker vårt mål om å gjøre dere til best mulig arbeidsgivere for deres ansatte. Det er også grunnen til at vi de siste månedene også har satt i ned en ekstern ekspertgruppe som fokuserer på rollen som fremtidens arbeidsgivere.  
Hva bør og må vi som arbeidsgivere tenke på i årene som kommer? 
 
Abelia er selvsagt svært opptatt av at omstillingen av Norge ikke må stoppe opp.  
Her har vi fått mange med på laget. Omstilling har vært høyt på den offentlige agendaen, og det må vi sørge for at både vedvarer og øker, selv med et nytt geopolitisk landskap og høyere priser på energi, drivstoff og mat.  

Spydspissen i omstillingen av Norge og norsk økonomi er Abeliamedlemmene.  
Svekkes dere, svekkes omstillingsevnen. Det har ikke landet vårt og samfunnet råd til.  
 
Sammen med satsing på kompetanseheving, økosystemer, forskningsmidler, vedtak om satsning på forskning og utvikling, er dette nøkkelen til fremtidig suksess. 
Dette har vi vært tydelige på overfor beslutningstagerne.  
 
Jeg håper nå alle får muligheten til å ta ut litt ferie.  
Bruk tiden godt til å lade batteriene enten i inn- eller utland, og bruk tid med kjente og kjære. 
 
Til høsten kommer det nye utfordringer, men også nye muligheter.  
Abelia går en ny og spennende høst i møte. Vi har et både faglig spennende og sosialt program under Arendalsuka i august.  Der håper vi å se mange av dere på våre arrangement, eller kanskje dere har Abelia som en del av deres faglige innhold til egne arrangement? 
I tillegg kommer vi selvsagt til å arrangere en rekke andre arrangement og aktiviteter i høst.  Følg med på våre hjemmesider for å holde deg oppdatert. 
Vi håper å se så mange som mulig av dere også de kommende månedene. 
 
God sommer!