Sintef undersøkte "helbredende medaljong"

Publisert

Det var en ny og annerledes oppgave for Sintef da ukebladet Se og Hør ba dem undersøke innholdet i Durek Verrets medaljonger. Ifølge Durek Verrets Instagramkonto skal medaljongen ha helbredet ham fra korona.

Medaljongene, også kalt Spirit Optimizer, markedsført på Durek Verrets Instagramkonto skal ifølge Verrett selv: " … rense energien din, slik at du kan rydde opp i energisk karma bygget opp av uløste utfordringer du har skapt i ditt liv og andres liv. Medaljongen øker lyset ditt og bringer lysets kraft inn i kroppen din for ditt høyeste nivå av oppstigning ved å justere og justere deg til høyere frekvenser slik at du tar gode valg i livet ditt og bringer deg til det høyeste nivået av klarhet."

For å være mer konkret sier Verret i intervjuer at medaljongen, som er håndlaget i USA, består av flere typer metaller og krystaller. Den finnes i tre ulike farger og koster 222 dollar, litt i overkant av 2000 kroner.

Sendt til Sintef for analyse

Se og Hør ville sjekke sannhetsgehalten i hva medaljongen inneholdt og sendte den til Sintef for en analyse.

– Vi hadde ikke noe kompetanse på dette innad redaksjonen, så vi ønsket å gjøre undersøkelsen på en så saklig og vitenskapelig måte som mulig. Dermed gikk vi rett opp til de mest seriøse forskningsinstitusjoner, sier journalist Anders Ellingsen til fagbladet Journalisten

– Jeg tror dette oppdraget er det morsomste Sintef har hatt noen gang, sier han.

Sintef tok imot oppdraget, men var tydelige på at de ikke kunne uttale seg om noe annet enn selve innholdet i medaljongen, altså de tekniske aspektene. De ønsket ikke å uttale seg om helseeffektene, sier Ellingsen.

– Se og Hør-journalistene har prøvd komme med et så nøyaktig og seriøst resultat som mulig i arbeid med denne saken, uttaler Ellingsen.

– Det har vært et morsomt og annerledes arbeid i forhold til hvordan vi vanligvis jobber i Se og Hør. Vi pleier ikke alltid å gå så i dybden. Analysen var ganske kostbar, men absolutt verdt pengene sier Ellingsen til Journalisten.

Dette inneholdt medaljongen (bak betalingsmur)

Et annerledes oppdrag

Morsomt og annerledes var det også for Sintef. Forsker Bjarte Arne Øye ved Sintef Industri syntes oppdraget var artig og som forsker med doktorgrad i sementkjemi og polymerkjemi var han ikke så vant til all oppmerksomheten og mediehenvendelsene. 

– Vi så på dette som et hvilket som helst oppdrag som vi gjør for industrien. Først foretar vi en CT-undersøkelse for å skape et tredimensjonalt bilde. Da får vi oversikt over materialtettheten. Deretter må vi sage opp for å sjekke hvilke grunnstoffer som er tilstede. Medaljongen virket håndlaget.

Øye kan bekrefte at medaljongen inneholder flere metaller og krystaller, slik Verrett påstod og legger til at den trolig er dyr å produsere. Men han vil ikke svare på om han tror medaljongen "virker". På spørsmål om han ville kjøpt den selv er svaret klart og tydelig:

– Nei, det ville jeg ikke.