Sikrer transatlantiske datastrømmer

Publisert

Øystein E. Søreide, administrerende direktør i Abelia.

Utveksling av data mellom USA og Europa har vært en hodepine for myndigheter på begge sider av Atlanterhavet. Amerikanske myndigheter og EU-kommisjonen har nå nådd en prinsipiell enighet på dette viktige feltet.

– USA er en viktig alliert og handelspartner for hele Europa, også for svært mange norske virksomheter. På det digitale området er det særlig viktig å kunne utveksle og behandle data på en trygg og effektiv måte, samtidig som personvern og menneskerettigheter ivaretas, sier Øystein Eriksen Søreide, administrerende direktør i Abelia. 

Abelia har som norsk representant i Digital Europe, den europeiske interesseorganisasjonen for teknologivirksomheter, uttrykt sin støtte til en politisk transatlantisk avtale som sikrer at kritiske datastrømmer mellom USA og Europa kan fortsette. 

– Mer enn 90 prosent av virksomheter basert i Europa overfører data til og fra USA. I en urolig tid for verden er det særlig viktig at EU og USA står sammen for å vise at data, handel og menneskerettigheter kan forsvares etter de høyeste standarder, sier Cecilia Bonefeld-Dahl, lederen for Digital Europe, i en uttalelse. 

Full utnyttelse av internasjonale datastrømmer innen 2030 kan ifølge Digital Europe bidra til å skape to millioner nye jobber i Europa, og en mervekst på to billioner euro. Tiåret frem mot 2030 er av EU døpt til "Digital Decade", og sees som sentralt for å lykkes med det grønne skiftet. 

Les hele uttalelsen fra Digital Europe.