Abelia

Innhold

Gladnyhet for Forum for friskoler

Nyhet, Utdanning

Publisert

Portrettbilde av Knut Erik Beyer-Arnesen

Knut Erik Beyer-Arnesen, styreleder for Forum for Friskoler. Foto: Heidi Dokter.

Fortsatt bærekraftig finansiering for medier og kommunikasjon.

Dette er saken:

  • I oktober 2016 foreslo Utdanningsdirektoratet at tilskuddssatsene for utdanningsprogrammet Medier og kommunikasjon skulle reduseres med 20.000,- pr elev.
  • Nye tilskuddssatser skulle iverksettes fra 1. januar 2017.
  • Begrunnelse: Programmet hadde gått fra å være yrkesfag til studiespesialiserende.
  • Forum for friskoler og Steinerskoleforbundet har siden forslaget ble lansert jobbet for å beholde dagens tilskuddssatser, da Medier og kommunikasjon krever fem ekstra undervisningstimer i uka pluss tunge investeringer i teknisk utstyr og programvarelisenser.
  • 20. desember 2016 forteller Kunnskapsdepartementet at statsråden har besluttet at Medier og kommunikasjon vil fortsette å motta samme tilskudd som yrkesfaglig utdanningsprogram i hele 2017.

Les mer om våre politiske saker på utdanning

Etter aktivt arbeid fra Forum for Friskoler reverserer Kunnskapsdepartementet de foreslåtte dramatiske kuttene i tilskudd til utdanningsprogrammet medier og kommunikasjon.

Da Utdanningsdirektoratet i oktober publiserte nye tilskuddssatser for videregående friskoler var det mange som reagerte med vantro. Midt i et skoleår foreslo de å redusere tilskuddssatsene for utdanningsprogrammet Medier og kommunikasjon med hele 20.000 kroner per elev. Begrunnelse var at programmet hadde blitt endret fra å være et yrkesfag til å bli studiespesialiserende, og forslaget om samme sats som studiespesialiserende program ble lansert. Det de derimot ikke hadde tatt hensyn til var at Medier og kommunikasjon har krav på fem ekstra undervisningstimer per uke – 35 i stedet for 30 timer. I tillegg krever utdanningsprogrammet vesentlige investeringer i form av teknisk utstyr og programvarelisenser.

Forum for Friskoler har siden den gangen tatt initiativ til møte med både Utdanningsdirektoratet, og senere med Kunnskapsdepartementet hvor statssekretæren møtte. Dette har også skjedd i samarbeid med Steinerskoleforbundet som også hadde en skole som var rammet. Under møtene la vi fram omfattende dokumentasjon på de ekstra kostnadene som er knyttet til disse utdanningsprogrammene sammenlignet med studiespesialiserende. Vi viste også til at de dramatiske kuttene ville ramme 400 elever ved 10 skoler allerede fra 1. januar, og øke til godt over 1000 elever i 2018. I tillegg måtte skolene nødvendigvis umiddelbart gå til oppsigelse av mange lærere.

Derfor var det en ekstra god nyhet da Kunnskapsdepartementet i dag (20. desember 2016) kunne fortelle at statsråden har besluttet at medier og kommunikasjon vil motta samme tilskudd som yrkesfagsfaglig utdanningsprogram i hele 2017. De begrunner det med at FRI har kommet med avgjørende dokumentasjon og argumenter som tilsier at det er behov for en nærmere utredning av en tilskuddssatsen som kan gjelde fra 2018. FRI har sagt seg villig til å ta del i arbeidet og bidra med våre skolers erfaringskunnskap.

FRI kommer derfor til å følge opp dette arbeidet i 2017, og vil i den sammenheng fortsette samarbeidet med Steinerskoleforbundet som ennå ikke har fått løst sitt problem med utdanningsprogrammet Kunst, design og arkitektur.

- Alt i alt betyr dette at skolene nå får et godt grunnlag til å opprettholde et tilbud med høy kvalitet for 300 av sine elever. Vel så viktig er det at de unngår oppsigelser av lærere som dessverre hadde vært en nødvendig konsekvens av de foreslåtte tilskuddssatsene, sier Knut Erik Beyer-Arnesen, styreleder for Forum for Friskoler.

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: