FINs innspill til statsbudsjettet 2023

Publisert

Dette er FINs innspill til statsbudsjettet 2023.

FIN mener at den viktigste politiske oppgaven fremover er å tilrettelegge for at nytt, kunnskapsbasert og eksportrettet næringsliv får vokse frem. Vi står overfor en formidabel omstilling de kommende årene. Dersom vi skal lykkes med å få frem nytt næringsliv, må tempoet opp og vi må investere i hele verdikjeden, fra forskning og kommersialisering, til oppstart, skalering og eksport.

 

Vi må styrke og bygge videre på eksisterende innovasjonsinfrastruktur som forvaltes gjennom innovasjonsselskaper, og virkemidler som har vist seg å ha en stor effekt på verdiskaping og arbeidsplasser.

 

Vårt innspill til statsbudsjettet for 2023 er godt forankret i Hurdalsplattformen, og vil særlig bidra til at regjeringen kan nå sine mål om å:

  • Øke norsk eksport utenom olje og gass med minst 50 prosent innen 2030
  • Gi flere vekstbedrifter tilgang til inkubatorer og næringsklynger
  • Sikre infrastruktur og kompetanse til fremtidige industrietableringer
  • Sikre at vekstbedrifter har tilgang på kapital i tidlig fase.

 

FIN anbefaler at regjeringen vektlegger følgende i statsbudsjettet for 2023:

  • Styrker satsingen på Sivas reviderte inkubasjonsprogram. Inkubatorene bidrar til utvikling av bedrifter som har en stor effekt på verdiskaping og arbeidsplasser i hele landet
  • Styrker satsingen på klyngeprogrammet som et verktøy for omstilling av viktige næringer for Norge og økt eksport
  • Styrker norsk testinfrastruktur (Norsk katapult). Gjennom testsentrene får bedrifter ideene raskere ut i markedet, og skaper industri- og eksportarbeidsplasser i Norge
  • Innen kommersialisering fra forskning må det etableres tydeligere styringssignaler i UH-sektoren og institutter med KPIer. Rollen til TTOene må avklares og det må etableres en bærekraftig finansiering av TTOenes oppgaver som sikrer høy fremdrift i kommersialiseringsprosessene. Slik vil vi få mer av forskningen ut i samfunnet.
  • Staten må spille en viktig rolle i å risikoavlaste investeringer der markedssvikten er størst gjennom å sikre tidligfase-kapital med risikoavlastning. På denne måten vil bedrifter få den avgjørende finansieringen som posisjonerer dem for videre vekst.

PDF: Innspill til statsbudsjettet 2023 - FIN - Foreningen for innovasjonsselskaper i Norge