Statsbudsjettet for 2018 – Fagskoleutdanning

Publisert

Statsbudsjettet - illustrasjonsfoto

Forslag til statsbudsjett for 2018 må i all hovedsak ses som et meget positivt budsjett for fagskolesektoren.

Midler til kvalitetsutvikling og forskjellige tiltak for å utrede kunnskapsgrunnlaget og utvikle sektoren videre er videreført fra 2017 på et tilsvarende nivå, og utviklingsmidler gjøres til en varig ordning med fastlagte kriterier i form av en forskrift. Det bevilget midler som skal gi nesten 1300 nye studieplasser over 2 år. Dette er faktisk flere nye studieplasser enn hva det er foreslått for hele UHsektoren. Videre innføres det et helt nytt finansieringssystem basert på 80% grunntilskudd og 20 %  resultatbasert tilskudd med en åpen ramme.

Samtidig er det viktig å presisere at dersom en fagskolereform skal lykkes er det nødvendig at dette kun blir starten på en langsiktig satsning som trappes opp over mange år. 

Det er fortsatt veldig mye som står igjen – for å nevne noe:

  • Finansiering av all fagskoleutdanning – gjerne også i form av stipend på lån til skolepenger.
  • Finansiering må opp på et dokumentert kostnadsnivå. Budsjettet tar utgangspunkt i 86.000 per studieplass, men Deloitte-rapporten fra mai 2017 dokumenterte kostnadene til å være 106.000, og da basert på kostnadsnivået i perioden 2012-2014.
  • Arbeidet med kvalitetsutviklingen av fagskolesektoren må følges opp med finansiering av de mange tiltakene som var foreslått i fagskolemeldingen over flere år.

Noen hovedtrekk fra statsbudsjettet

  • I hovedinndelingen løftes satsningen på fagskoleutdanningen fram som en viktig del av et nasjonalt yrkesfagløft.
  • Fagskolen får en egen programkategori i statsbudsjettet – 07.40 Fagskoleutdanning – som bidrar til å løfte fram og synliggjøre fagskoleutdanningen ovenfor politikere.
  • Med unntak av oppvekstfag og Vea så samles all finansiering av fagskolene (tidligere bevilgninger som har gått via KMD til de offentlige fagskolene, Helse og Omsorgsdepartementet sine bevilgninger til helsefag og KD sine bevilgninger til kunstfag) under den nye programkategorien 07.40 i Kunnskapsdepartementet sitt budsjett.
  • Dette inkluderer 629,1 mill i tilskuddsordningen, hvorav 22 mill er satt av til 638 nye studieplasser fra høsten 2018. Videre er det satt av 35,9 mill til søkbare utviklingsmidler og til slutt 32,6 mill til ulike tiltak og prosjekt som skal bidra til kvalitetsutvikling i fagskoleutdanninga, gjøre fagskolesektoren tilgjengelig og synlig, og øke kunnskapsgrunnlaget om fagskolesektoren, i samsvar med Meld. St. 9 (2016–2017) Fagfolk for fremtiden. Fagskoleutdanning.
  • Departementet vil utarbeide en forskrift som fastsetter kriterier for en varig ordning med utviklingsmidler.
  • Ny finansieringsordning innføres med 80% grunntilskudd, og 20% resultatbasert tilskudd med en åpen ramme. Det siste gir en mulighet for økt vekst utover de budsjetterte rammene. Det resultatbaserte tilskuddet beregnes ut ifra det samlede antall fagskolepoeng/studiepoeng avlagt ved fagskolene i hvert enkelt fylke. Merk at den resultatbaserte delen går til fylket og ikke til den enkelte fagskolen. Det blir derfor ekstra viktig å følge med på hvordan fylkeskommunene velger å fordele de ekstra tilskuddene – jevnt over hele fylket, øremerket til fagskolene som har bidratt til god gjennomføring – eller en kombinasjon.
  • Grunntilskuddet er en videreføring av tilskuddet fylkeskommunene fikk i 2017. For at grunntilskuddet skal være forutsigbart, langsiktig og stabilt, blir det heller ikke omfordelt mellom fylkeskommunene i årene framover.
  • Tilskuddet skal utbetales fra Kunnskapsdepartementet til fylkeskommunene, som får ansvaret for å fordele tilskuddet videre til private og offentlige fagskoler. 
  • For 2018 vil de resultatbaserte tilskuddene fordeles på basis av en gjennomsnittlig produksjon av fagskolepoeng over de tre siste årene.
  • Fylkeskommunene får uttelling for avlagte fagskolepoeng ved alle fagskolene med statstilskudd i fylket, uavhengig av om fagskolestudentene bor i fylket eller ikke. Det gjelder også for nettbaserte tilbud.
  • De 14 kunstfagskolene får alle tilskuddene som et grunntilskudd i 2018 på samme nivå som tidligere, men innlemmes i den resultatbaserte finansiering fra 2019.
  • For å sikre dimensjonering av helsefaglig fagskoleutdanning skal det settes årlige kandidatmåltall. Kandidatmåltall er et minstekrav til tallet på uteksaminerte kandidater fra den enkelte institusjonen. MERK at her settes listen på institusjonsnivå, og ikkje fylkesnivå. Det blir viktig å følge med på hvilke konsekvenser dette vil få for bevilgningene til helsefagene generelt, og for den enkelte fagskole spesielt.
  • Nye studieplasser blir finansierte med et grunntilskudd i 2018 på 69 000 kroner per studieplass. Resultatbasert tilskudd vil bli gitt ut fra avlagte fagskolepoeng i årene framover, og satsen vil i 2018 være 17 000 kroner per 60 fagskolepoeng. Satsen gjelder alle fagskoletilbud, uavhengig av fagområde og uavhengig om de er nettbaserte eller ikke. MERK at det siste som medfører en vesentlig endring innen helsefagene.
Last ned hele notatet med utdrag fra forslag til statsbudsjett for 2018