Abelia

Innhold

Dette betyr statsbudsjettet 2017 for fagskolene

Nyhet, Utdanning

Publisert

Bilde i et klasserom med elever

Den største nyheten er at det bevilges nærmere 58 millioner ekstra til fagskolene. Foto: Heidi Dokter

For første gang kommer det friske midler til fagskolene med 58 millioner til utvikling av fagskolestudier, utredning og tilrettelegging for Samordnet opptak.

Utviklingsmidler

Den største nyheten er at det bevilges nærmere 58 millioner ekstra til fagskolene. Av disse foreslås det at 32,9 mill. skal gå til å styrke arbeidet til fagskolene med kvalitetsutvikling og omstilling av utdanningstilbudet. Det foreslås at de skal hente 5 mill av midlene fra en annen post og at de skal gå til læremidler. Detter kan høres ut som om videreføring av midler som i 2016 gikk til maritim fagskoleutdanning. Men dette er ikke bekreftet. Statsråden sa at utviklingsmidlene ville bli søknadsbaserte, men at de avventet stortingsmeldingen før de ville bli aktuelt å nærmere spesifisere bruken av disse midlene.

Samordnet opptak

Den andre nyheten er at de planlegger å bruke rundt 17 millioner av den samme potten til å legge til rette for at fagskoleutdanningen kan bli en del av Samordna Opptak. Når det gjelder de øvrige midlene så har de også satt av en del til forskning- og utredningstiltak.

Stortingsmeldingen

Når det gjelder stortingsmeldingen så er de ikke mer presise enn at den vil komme i løpet av høsten. Når det gjelder aktuelle tema skriver de at: " Meldinga vil blant anna sjå på plasseringa til fagskolane i utdanningssystemet, overgangsordningar mellom fagskole og universitet og høgskole, opptakskrav til fagskoleutdanning, kvalitet i fagskoleutdanning og forvaltninga av fagskolane. Finansieringa av fagskolane og spørsmålet om ny tilskottsordning vil stå sentralt i meldinga." Men merk at de ikke skriver noe om eierskap. Det peker i retning av at de ikke vil foreslå statlig eierskap av de offentlige fagskolene.

Støtte til delstudier i utlandet

Nytt av året er også at KD nå foreslår en mulighet for støtte til delstudier i utlandet for fagskolestudenter.

Helse og oppvekstfag

Når det gjelder fagskoleutdanning innen helsefag så foreslår HOD at den ytterligere styrkes med 16 mill i 2017 – en tilsvarende kraftig opptrapping som i fjor.

Når det gjelder oppvekstfag så skriver de at de vil " vurdere å prioritere ein større del av kompetansemidlane til å utvide fagskoletilbodet for barne- og ungdomsarbeidarar i barnehagane". Videre signaliserer de mulig mindre tilskudd som kan tolkes som utviklingsmidler.

Fagskolen tar stadig større plass i budsjettet

For øvrig er det interessant så se at ordet fagskole går igjen hele 150 ganger i Kunnskaps-departementet sitt budsjettforslag. Riktignok er mye av dette knyttet til den felles betegnelsen universitet, høyskoler og fagskoler. Men uansett er det merkbart mer enn bare for noen få år siden.

Her er aktuelle utdrag fra budsjettene til Kunnskapsdepartementet og Helse- og Omsorgsdepartementet (.pdf)

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: