Norge sakker akterut på spisskompetanse

#205

Abelias Omstillingsbarometer for 2019 viser at utviklingen i Norge går feil vei på flere sentrale områder for omstilling. Vi er nær bunnen av rangeringen på andel med spissutdanning, vi er dårlige på å tiltrekke oss internasjonale studenter og arbeidstakere, og vi faller videre på spisskompetanse innen teknologi og digitalisering.

Samtidig viser den fjerde utgaven av Abelias Omstillingsbarometer, som ble presentert i Arendal i dag, at innovasjonstakten er økende. Norge gjør det også svært godt på breddeutdanning, generelle ferdigheter i befolkningen og digitalisering av næringslivet. 

– Høy kompetanse, ikke minst innen teknologi, er en forutsetning for vellykket omstilling og Norges fremtidige verdiskapning. Vi er godt skolert, og har på mange områder et strålende utgangspunkt for å bli best i verden på innovasjon og omstilling. Likevel må vi erkjenne at digitaliseringen dessverre går raskere i mange andre land, sier Kjetil Thorvik Brun, direktør for næringspolitikk og samfunnskontakt i Abelia.

Omstillingsbarometeret er en årlig rapport som lages av NyAnalyse på oppdrag fra Abelia. Rapporten viser hvor godt Norge gjør det sammenliknet med andre land på en rekke områder som er viktig for omstilling. Rapporten følger rundt 100 sentrale indikatorer og måler Norge opp mot 29 andre land.

Fra svak til svakere

Innen spissutdanning kommer Norge på 21. plass, mens vi på spisskompetanse innen teknologi og digitalisering faller fra 10 til 14. plass. Andelen teknisk utdannede blant alle utdannede er synkende, og kvaliteten på teknologi- og digitaliseringsfag vurderes som svakere enn før. I tillegg har sysselsatte IKT-spesialister som andel av total sysselsetting hatt en relativt svak økning.

Norges omfang av IKT-sektoren er relativt svakt. I 2017 lå vi på 18. plass, men i 2019 falt vi til 21. plass.

– Digitalisering og teknologiutviklingen endrer arbeidslivet. Mange arbeidsoppgaver vil automatiseres, samtidig som andre oppgaver blir stadig mer komplekse. Skal vi lykkes med skiftet fra en ressursøkonomi til en konkurransedyktig kunnskapsøkonomi er vi avhengig av spisskompetanse og en sterk teknologisektor, sier Kjetil Thorvik Brun.

Rekordhøy innovasjonsaktivitet

Norge øker kraftig på innovasjonsaktivitet, med det høyeste nivået siden Abelia startet målingen i 2016. Mens vi i 2017 var på en 15. plass, er vi nå gått opp til 8. plass. Dette skyldes en fremgang på alle tre variabler i underdimensjonen (produkt- og prosessinnovasjon, organisatoriske innovatører og markedsføringsinnovatører).

– Det er positivt at innovasjonstakten i norsk økonomi er økende. Næringslivet har økt sin investering i forskning og utvikling (FoU), men samtidig er det et lite faresignal at FoU i offentlig sektor synker. Offentlige investeringer er viktig for fortsatt innovasjon i næringslivet, sier Kjetil Thorvik Brun.

Mindre attraktivt å komme til Norge

Norge går fra svak til svakere på tilgang til internasjonal kompetanse. Mens vi i 2017 var på 15. plass på dette feltet, har vi i 2019 falt helt ned til 19. plass. Forklaringen på dette er at vi er nær bunnen når det kommer til andelen internasjonale studenter, og bare middels gode på å tiltrekke oss internasjonalt talent til arbeidsmarkedet.

– Det er et tankekors at Norge oppfattes som relativt lite attraktivt for internasjonale studenter og arbeidstakere, samtidig som vi mangler spiss- og teknologikompetanse. Kampen om de beste hodene utkjempes på tvers av landegrensene, og Norge fremstår ikke som en vinner per i dag, sier Kjetil Thorvik Brun.  

Fremgang i offentlig sektor

Norge går frem på digitalisering av offentlige tjenester, fra 14. til 10. plass. Dette skyldes en fremgang på flere indekser (Online Service Index og e-Government Development Index), og god score på spørreundersøkelser som vurderer hvor god offentlig sektor er som pådriver for IKT, og hvorvidt de har en god strategi for IKT-implementering.

– Dette er en gledelig utvikling og resultatet av en bevisst satsing fra norske myndigheter. Det skjer mye spennende på digitalisering i det offentlige, men også her trenger vi mer og bedre teknologikompetanse, sier Kjetil Thorvik Brun.  

 

Last ned Omstillingsbarometer 2019 her

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt