Er Norge rigget for omstilling?

Etter 10 måneder med korona står store deler av næringslivet i knestående. Snart skal nasjonen reise seg igjen og nye jobber skal skapes. Men hvordan?

Norge trenger 250.000 nye jobber de neste årene for å opprettholde verdiskapingen og velstanden. De nye jobbene skapes ikke på gamlemåten. De er nødt til å være grønne, bærekraftige og internasjonalt orienterte. Det krever stor omstilling av nasjonen Norge. Hvordan skal vi få det til? 

Denne vinteren tar Abelia sammen med Energi Norge, Rederiforbundet, Tekna og Norsk Klimastiftelse pulsen på hvordan nasjonen skal omstilles.

Gjennom tre seminarer søker vi inspirasjon utenfor Norge, presenterer områder der Norge har forutsetninger for å lykkes og byr opp til politisk debatt om hva som skal til for å ta oss dit. Vi retter blikket mot oss selv, og det norske politiske systemet, og spør om vi klarer å fatte den typen koordinerte politiske og kommersielle beslutninger som skal til.

Temarekken er brennaktuell i den tiden vi står i, forteller Tarje Bjørgum, leder for helse og bærekraft i Abelia.

- Vi vet at det vil kreve nye former for samhandling mellom næringsliv, akademia og myndigheter. I første del spurte vi hva naboene våre gjør. Land som Sverige, Danmark og Finland har robuste økonomier med eksport innen fremtidsrettede kunnskapsbaserte næringer som Norge kan lære av. Vi så på hvordan EU jobber med innovasjonspolitikk gjennom European Green Deal. Det er ikke hands-off næringsnøytralitet i Stoltenbergsk ånd, og heller ikke 70-talls industripolitikk, men noe nytt derimellom, sier Bjørgum.  

Se det første seminaret her

Med seg på reisen har arrangørene fått med seg sterke stemmer. I første del møtte vi blant annet Martin Sandbu fra Financial Times, Vidar Helgesen og Thina Saltvedt.

På de neste seminarene stiller blant andre Espen Barth Eide, Ingrid Stenstadvold Ross, Alexandra Bech Gjørv,Maren Hjort Bauer, Trygve Svensson og Kjetil Alstadheim.

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne: