- Godt grunnlag for fagskolereform

Publisert

Kokker, illustrasjonsfoto

- Abelia er meget godt fornøyd med at regjeringen legger opp til en reell fagskolereform som kan utløse fagskolens potensial, sier Abelia-sjef Håkon Haugli.

Regjeringen la i dag frem sin stortingsmelding om fagskoler. Der legger de opp til en fagskolereform med studiepoeng, finansiering med utviklingsmidler, mulighet for treårig fagskoleutdanning, og rett til deltakelse i studentsamskipnadene.

- Dette gjør fagskolene til en viktig bidragsyter for å løse store samfunnsoppgaver knyttet til omstilling i arbeids- og næringslivet, sier administrerende direktør i Abelia, Håkon Haugli.

Fagsjef for utdanningspolitikk i Abelia og styreleder i Forum for fagskoler, Knut Erik Beyer-Arnesen, mener innføring av studiepoeng for fagskoleutdanningen er et viktig bidrag til å løfte og synliggjøre fagskoleutdanning som en attraktiv og likeverdig utdanning på linje med høyskole- og universitetsutdanning.

- Dette kombineres også med et lovpålagt krav for høyskoler og universiteter til å vurdere fagskoleutdanninger for innpasning i deres studier. Det skaper et godt grunnlag for fagskolesektoren til å gå i en konstruktiv dialog med høyskoler og universiteter for å sikre studentenes interesser, sier Beyer-Arnesen.

Han tror stortingsmelding vil være et viktig bidrag til yrkesfagløftet.

- Ungdom vil nå se en attraktiv utdanningsvei fra yrkesfag, via høyere yrkesfaglig utdanning til annen høyere utdanning. Muligheten for at fagskoleutdanning i særskilte tilfeller kan utvides til tre år vil også kunne gjøre høyere yrkesfaglig utdanning enda mer attraktivt for enkelte, sier Beyer-Arnesen.

Forum for fagskoler løfter også fram betydningen av en tredelt finansieringsmodell som inkluderer en basisfinansiering, en resultatbasert finansiering med åpen ramme og ikke minst utviklingsmidler.

- Det siste er spesielt viktig for samarbeidet med arbeids- og næringslivet for å sikre oppdatert utdanning som dekker gjeldende og kommende kompetansebehov, sier Beyer-Arnesen.

- Vi vet også at studentene vil være meget godt fornøyd med at fagskolestudentene nå vil få en rett til å delta i studentsamskipnadene, og bli inkludert i vitnemålportalen på linje med høyskole- og universitetsstudenter. Det gjenstår fortsatt å få alle de økonomiske rammene til en bærekraftig finansiering på plass. Men alt i alt ser dette ut til å være viktige strukturelle endring som kan danne et godt grunnlag for en lenge etterlengte fagskolereform.

Lurer du på noe? Kontakt oss!

Stående kvinne.

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt