Norsk romsatsing reddet

Publisert

- Vi er svært fornøyd med at stortingsflertallet reverserer regjeringens dramatiske kutt i den norske romsatsingen, sier Abelia-sjef Håkon Haugli.

Et flertall bestående av Arbeiderpartiet, Senterpartiet, SV, Venstre og Kristelig folkeparti ber nemlig regjeringen videreføre bevilgningene til norsk romsatsing på dagens nivå. Det ble klart da næringskomiteen på Stortinget leverte sin innstilling i dag.

- Dette er vi svært fornøyd, og resultatet er helt avgjørende for en romindustri som hevder seg godt internasjonalt. Gitt Norges behov for nye eksportnæringer og hvor mye norske høyteknologimiljøer henter ut av ESA-programmene, burde en reversering av forslaget vært en selvfølge. Abelia har i alle budsjettinnspill bedt om en reversering av kuttet, sier administrerende direktør Håkon Haugli i Abelia.

Omsetter for sju milliarder

Han forteller om godt samarbeid med Norsk industriforum for romvirksomhet (NIFRO) og stort engasjement fra mange av Abelias medlemmer, deriblant Kongsberg Gruppen, Sintef og Telenor.

- Norsk romfartsbransje omsetter for mer enn sju milliarder hvert år. Det skapes arbeidsplasser, nye bedrifter, samt kunnskap og teknologi som selges i et globalt marked. Rapporter fra OECD og PwC viser at hver offentlige krone investert i den europeiske romfartsorganisasjonen ESA gir godt over fem kroner i omsetning tilbake, sier Haugli.

I regjeringens forslag til statsbudsjett for 2017 lå det opprinnelig et kutt på 75 prosent i satsingen på de frivillige programmene hos ESA. Samtidig skulle nasjonale følgemidler kuttes med 40 prosent.

Ville fått store konsekvenser

- Dersom dette forslaget hadde blitt vedtatt, ville det fått store negative konsekvenser for norsk romnæring spesielt, men også det norske samfunnet generelt. ESAs programmer er strategisk viktige for Norge, ikke minst gjennom maritim overvåking og kommunikasjon i nord-områdene, sier Haugli.

I tillegg tror han at programmer for overvåking av klima, oljesøl, snøskred og sjøis, samt skipsruting, søk/redning og skipsdeteksjon ville blitt langt mindre tilpasset norske behov.

Finansdebatten i Stortinget holdes 5. desember, men allerede 1. desember skal ministrene med ansvar for romfart i EU- og EØS-området møtes for å melde inn sine bidrag for 2018 og fremover. Med dagens avklaring i næringskomiteen må næringsminister Monica Mæland fortelle ESA at de foreslåtte kuttene ikke blir noe av.

Lurer du på noe? Kontakt oss!

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt