– En milepæl for oppstartsselskaper

Publisert

Portrettfoto av Høvding av Ras-Vidal

Rikke Eckhoff Høvding i Norsk Venturekapitalforening (NVCA) og Daniel Ras-Vidal i Abelia lanserte en rapport om endret opsjonsbeskatning for en uke siden. Nå kommer endringen i revidert nasjonalbudsjett.

Regjeringen innfører skattefradrag for investeringer i selskaper og varsler utsatt skatt på aksjeopsjoner. – En milepæl for oppstartsselskaper, sier Abelia-sjef Håkon Haugli.

I revidert nasjonalbudsjett som legges frem i dag, innfører regjeringen en ny skatteordning som skal gi skattefradrag for investeringer i selskaper.

Personlige skatteytere skal nå få fradrag på inntil en halv million kroner for investeringer i kvalifiserte aksjeselskaper. Minstebeløpet skal være 30.000 kroner, og det settes et årlig tak på 1,5 millioner kroner per selskap. Regjeringen mener at så mange som 40 prosent av norske selskaper vil kunne nyte godt av de nye reglene.

Viktig for omstilling

- Dette er en milepæl for norske oppstartsselskaper. Regjeringen og støttepartiene adresserer med disse forslagene en helt sentral utfordring: Å øke de private investeringene i nyetablerte selskaper. Det er viktig for det enkelte selskapet, for eiere og ansatte, men også viktig for et Norge i omstilling med behov for utvikling av nye norske vekstselskaper og vekstnæringer, sier administrerende direktør Håkon Haugli i Abelia.

- Når regjeringen foreslår skatteinsentiver i revidert nasjonalbudsjett, betyr det at disse kan komme raskt på plass. I dag er vårt budskap til regjeringen og støttepartiene enkelt: Takk, gratulerer og hurra! sier Haugli.

Samtidig med fradragsordningen varsler regjeringen utsatt skatt på aksjeopsjoner. Dette betyr i praksis at beskatningen av opsjoner vil skje på det tidspunktet aksjene selges, og ikke når de tildeles.

Opsjoner tiltrekker ekspertise

Dagens opsjonsbeskatning hindrer i praksis ansattes medeierskap og rekruttering av nøkkelpersoner. Opsjoner er et av få verktøy gründere selv rår over for å tiltrekke seg nødvendig spisskompetanse. Flere land, som Sverige og Storbritannia, har derfor innført nye skatteregler for å stimulere til vekst og nyskaping.

- For gründerbedrifter med vekstambisjoner er det avgjørende å rekruttere de beste hodene. Men gründerbedriften kan ikke konkurrere om å tilby trygge jobber og høye lønninger. Med opsjoner kan gründerbedriften derimot tilby noe annet: en del av kaka om bedriften blir en suksess. Opsjoner i form av aksjer i et nyetablert selskap kan sammenlignes med å kjøpe et lodd, hvor det er et potensial for gevinst. Imidlertid blir man i dag skattlagt for disse opsjonene lenge før gevinsten kommer – hvis den kommer, sier daglig leder i Foreningen for innovasjonsselskaper i Norge (FIN) og innovasjonspolitisk seniorrådgiver i Abelia, Daniel Ras-Vidal.

I tråd med næringens forslag

- De varslede endringene er helt i tråd med forslag fra Abelia, Foreningen for innovasjonsselskaper i Norge og Norsk Venturekapitalforening (NVCA). Dette er to viktige endringer for norske oppstartselskaper som vi applauderer, sier Ras-Vidal og får medhold av administrerende direktør Rikke Eckhoff Høvding i NVCA:

- Med disse to forslagene sikrer vi kapitaltilførsel til selskaper i en oppstartsfase, og vi gir vekstselskaper en mulighet for å tiltrekke og beholde de beste hodene ved at vi gjør opsjoner og dermed medeierskap til en reell mulighet. All ære til regjeringen for å ha tatt våre bekymringsmeldinger og løsningsforslag på alvor. Dette kommer til å bli viktig for Norges fremtidige konkurransekraft, sier Rikke Eckhoff Høvding.

Les også: Ny rapport foreslår endret opsjonsskatt

Les også: Nye skatteinsentiv for gründerar (regjeringen.no)

Lurer du på noe?

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt