Statsbudsjettet 2022: Mer penger til sentralstyrt helseinnovasjon

Publisert

Helse er Norges største sektor, og med størst behov for innovasjon. Dessverre byr budsjettet på mer av det gamle, mener Abelia.

Regjeringen fikk i sommer sterk kritikk fra Riksrevisjonen for manglende resultater i ehelsepolitikken, og Helsedepartentet ble kritisert for gammeldags tilnærming til innovasjon i helsesektoren. I så måte er Høies avskjedsbudsjett ikke særlig offensivt.

Om Arbeiderpartiets Ingvild Kjerkol utnevnes til ny helseminister torsdag, må hun straks brette opp ermene. Her trengs nye koster. 

- Norge trenger en retningsendring og ny giv for innovasjon og teknologi i helse. Hvileskjær og sentralistiske løsninger må avløses av brukerdreven innovasjon, med tette koblinger til kunnskaps- og teknologimiljøene. Vi må ha mer testing, innovasjon og utprøving om vi skal lykkes med innovasjon i helse, sier Tarje Bjørgum, leder bærekraft og helse i Abelia. 

Regjeringen vil styrke arbeidet med digital samhandling i helse- og omsorgssektoren og foreslår totalt 204,2 millioner kroner til dette arbeidet i 2022. Videre foreslår regjeringen å styrke arbeidet med pasientens legemiddelliste med 57,9 millioner kroner. Det foreslås også å videreføre nasjonalt velferdsteknologiprogram i perioden 2022–2024, der formålet er å understøtte kommunene i deres arbeid med å integrere velferdsteknologi i de kommunale helse- og omsorgstjenestene, med en samlet bevilging på 93 mill. kroner i 2022.

- Det er flott at det bevilges penger til økt digital samhandling og til pasientens legemiddelliste, det er i tråd med hva Abelia har bedt om og etterspurt. Men pengene må nyttes bedre, og vi må sikre en mer innovasjonsrettet digitalisering av helsesektoren., sier Bjørgum.