Tankepolitiet kommer

Publisert

Kvinne

Leder for utdanningspolitikk i Abelia reagerer på et forslag til endringer i opplæringsloven som vil berøre private skoler. Foto: Simen I Vangen

Kunnskapsdepartementet vil at skoleeiere skal dokumentere personlig tilknytning til et livssyn. Det er et farlig steg mot statlig kontroll av folks overbevisning.

Innlegget signert Abelia-advokat Tore Frellumstad og leder for utdanningspolitrikk i Abelia Anja Johansen har vært publisert i Dagsavisen.

Kunnskapsdepartementet foreslår endringer i privatskoleloven som skal «presisere» kravene til livssynsbaserte skoler. Men bak formuleringene skjuler det seg et forslag som utfordrer både personvernet og rettssikkerheten. 

Det mest alarmerende er forslaget om at skoleeiere og ledelse må dokumentere personlig tilknytning til et livssyn – med krav om varighet, karakter og omfang. Dette er ikke bare et kjennetegn for regimer vi på ingen måte vil sammenliknes med, men det er også et klart brudd på grunnleggende menneskerettigheter og norsk lovgivning. 

Behandling av personopplysninger om religion og filosofisk overbevisning er nemlig forbudt, på samme måte som “rasemessig” eller etnisk opprinnelse og politisk oppfatning er det. Regjeringen foreslår at staten skal vurdere hvor «ekte» noens livssyn er. Dette er ikke bare upraktisk. Det er uakseptabelt. Datatilsynet har uttrykt bekymring og bedt departementet utrede personvernkonsekvensene nærmere. Det burde i grunnen vært gjort før Kunnskapsdepartementet sendte forslaget sitt på høring. 

På tross av alvoret som ligger over forslaget, sier ikke Kunnskapsdepartementet noe om hvordan noen skal kunne dokumentere og kontrollere andres tilknytning til et livssyn uten at det er stor risiko for vilkårlighet og ulik praksis. Departementet sier ikke hvilken instans man ser for seg skal kunne gjøre kvalifiserte vurderinger, heller ikke hvordan forvaltningsrettslige prinsipper med rett til innsyn og etterprøvbare kriterier skal kunne etterleves.

I et liberalt demokrati kan vi ikke ha et system der staten vurderer hvor «ekte» noens livssyn er. Hvem skal være dommer over andres overbevisning? Folk har et livssyn hvis de mener at de har et livssyn. I et liberalt demokrati kan vi ikke ha tilstander der et orwelliansk tankepoliti skal vurdere om folks livsanskuelse framstår som tilfredsstillende genuin og av tilfredsstillende heftig og varig karakter for myndighetene.