Unge ledere må være kjappe og tålmodige

Publisert

Daglig leder Marie Nielsen og kolleger i Penda Manufacturing Etiopia.

Daglig leder Marie Nielsen (t.h.) og kolleger i Penda Manufacturing Etiopia.

– Som ung leder i et etablert selskap tror jeg nøkkelen til å lykkes med å omsette plan til handling ligger i å være kjapp og handlekraftig, men samtidig også tålmodig, ydmyk og inkluderende.

Det sier Marie Nielsen som er daglig leder papirresirkuleringsbedriften Penda Manufacturing Etiopia, en bedrift som har fått i gang en fungerende søppelsorteringsordning i den etiopiske hovedstaden Addis Abeba.

Fredag 8. juni er hun blant innlederne på Abelias årskonferanse Abelia Open som handler om fremtidens ledelse. Det vet Marie Nielsen en del om.

Må drive, ikke følge, utviklingen

I høst ble 35-åringen kåret til årets ledertalent av E24, og hun tror det blir stadig viktigere å skape mening for de hun leder.

– Hvis man vil tiltrekke seg og beholde de beste trenger man evnen til å skape et "sense of purpose" for de ansatte utover det å bare tilby en jobb, bygge gode team på tvers av bakgrunn, alder og lokasjon, og evnen til å bygge et dynamisk miljø som driver heller enn å følge utviklingen i egen industri, sier Nielsen.

– Rask utvikling av ny teknologi og globalisering setter store krav til alle ledere. Ikke bare må man kjapt analysere trender og forstå hva som skal til for å møte disse, men også lede mennesker mot helt nye mål, arbeidsformer og muligheter.

Finnes muligheter

Nielsen er bosatt i Etiopa i det nordøstre Afrika, og forteller at man fort merker alle mulighetene som finnes i landet.

– I supermarkedene er det bare et fåtall lokalt produserte varer, mange tjenester eksisterer ennå ikke, og mye infrastruktur er under utbygging. Midt i dette oppstod Penda som en fantastisk start-up-idé for 3 år siden, med mulighet for å gjøre en enorm forskjell både for samfunn og økonomi, i tillegg til å være en spennende investering i seg selv, sier Nielsen.

– At samfunnsbidrag og god butikk går hånd i hånd har uten tvil vært den viktigste motivasjonsfaktoren for meg. Dag til dag skaper Penda ekstra inntekter for tusenvis av søppelinnsamlere, avfallssystemet er bedre rustet til å takle de enorme volumene av papiravfall som kommer med økende forbruk i millionbyen Addis Abeba, og lokal produksjon av papir og papp er i dag mulig gjennom en sirkulærøkonomi framfor dyr import.

Ledertalent

– Det var veldig hyggelig og ganske uventet at jeg skulle få utmerkelsen som årets ledertalent 2017, sier Nielsen som har sin bakgrunn fra Norges Handelshøyskole.

– Jeg tror juryen kan ha verdsatt at jeg har turt å gå mine egne veier, og de siste årene satt min egen agenda og skapt mine egne muligheter langt utenfor Norge. Det har krevd en del pågangsmot, gode mentorer, og et par sjanser underveis som heldigvis ikke har gått helt feil, sier hun.

Før hun dro til Etiopia, jobbet Nielsen i McKinsey. Årene i konsulentselskapet betrakter hun som helt avgjørende for å ha lykkes i Penda.

– Fra konsulentbransjen har jeg særlig tatt med meg strukturert problemløsning, evnen til å jobbe effektivt for å få mest mulig ut av egen tid, og en forståelse for mine egne styrker og svakheter som leder i ulike situasjoner, sier Nielsen som også anbefaler andre gründere å hente erfaring i etablerte virksomheter.

– Jeg møter mange unge i dag som har lyst til å kaste seg rett ut i en start-up-verden uten særlig arbeidserfaring. Mitt råd er ofte at man ikke skal undervurdere verdien av å først jobbe i hvert fall et par år i et mer etablert miljø der utvikling av egen grunnkompetanse står i fokus. Da får man fort et helt annen kvalitetsnivå og en bedre plattform å bygge sitt eget ut i fra, sier hun.

Lurer du på noe?

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt