Abelia

Innhold

Vi trenger et taktskifte

#205

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner inviterte til innspillsmøte om digitalisering.

Sammen med konserndirektør Berit Svendsen i Telenor Skandinavia, konserndirektør Morten Dalsmo i SINTEF Digital og CTO Marius Aabel i No Isolation, møtte Abelia denne uken statsråd Jan Tore Sanner og andre representanter i politisk ledelse fra Kommunal- og moderniseringsdepartementet, Samferdselsdepartementet, Kunnskapsdepartementet og Nærings- og fiskeridepartementet. Invitasjonen kom fra statsråden selv, som ønsket innspill til regjeringens digitaliseringsarbeid og hvordan de kan øke taktskiftet. 

Tre overordnede tema for møtet

Kompetanse 

Abelias administrerende direktør Håkon Haugli påpekte behovet for flere IT-studieplasser.

- Det går for sakte. Vi opplever stor politisk velvilje, men vi må identifisere og gå løs på flaskehalsene. I flere år har vi visst at vi styrer mot en kritisk mangel på IT-kompetanse. Det er et problem for IT-næringen, men et større problem for resten av norsk næringsliv og offentlig sektor. Vi må utdanne flere spesialister, men også få IT inn i profesjonsutdanningene, koding inn i skolen og insentiver for etter- og videreutdanning, sier Haugli.

Morten Dalsmo mener dagens IT-forskning er for svak.

- Det viktigste regjeringen kan gjøre for å løse denne utfordringen er å øke basisfinansieringen til de uavhengige forskningsinstituttene, sier han.

Digitalisering

Berit Svendsen i Telenor er opptatt av digital infrastruktur.

- Skal Norge lykkes med å utnytte mulighetene med ny teknologi og digitalisering, er vi avhengige av en digital infrastruktur som sørger for at mennesker, bedrifter og det offentlige er koblet på nettet. Da må vi ha et nett som når alle, som er raskt nok til å levere tjenester og som er trygt, sier hun.

Etableringen av Digital 21 er et av tiltakene fra regjeringen, og Morten Dalsmo leder styringsgruppen. Han er opptatt av at arbeidet følges av midler som sikrer fremdrift.

- For å øke konkurransekraften må norske bedrifter utvikle digitalt lederskap innen sine markeder. Styringsgruppen i Digital21 vil bidra med innspill til regjeringen som kan gi norske bedrifter det nødvendige digitaliseringsløftet, sier Dalsmo.

Les intervju med Morten Dalsmo om digitaliseringsløftet her.

Haugli påpeker at både privat og offentlig sektor må digitaliseres.

- Sanner gjorde det klart under møtet at de har store ambisjoner, og vi vil følge prosessen tett, sier han.

Rammevilkår for nye vekstbedrifter

I regjeringens forslag til statsbudsjett for 2018 foreslås en ny ordning for opsjonsbeskatning. Flere har nevnt at ordningen har tydelige svakheter.

- De som kanskje trenger ordningen mest vil sannsynligvis falle utenfor. Dette er bedrifter i en tidlig vekstfase, hvor de ansetter mange og kan trenge opsjoner for å tiltrekke seg folk, sier Marius Aabel i No Isolation.

Fortsetter den gode dialogen

- Vi opplever å ha en god dialog med regjeringen og er glade for at statsråd Sanner tar initiativet til et slikt møte og søker innspill fra Abelias medlemmer. Teknologien utvikler seg raskt, og politikerne må være oppdaterte og bidra til at vi kan gripe mulighetene, sier Haugli.

Her kan du lese Abelias innspill til regjeringens til statsbudsjett for 2018.

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: