Abelia

Innhold

Tilbyr spisskompetanse til næringslivet

Nyhet

Publisert

- Nå må det legges til rette for de selvstendig næringsdrivende. Det er de tre politikerne enige om. Venstre-leder Trine Skei Grande, Høyres Heidi Nordby Lunde og Arbeiderpartiets Torstein Tvedt Solberg. Debatten ble ledet av Hilde Widerøe Wibe, næringspolitisk direktør i Abelia.

Bedre vilkår for selvstendig næringsdrivende er sentralt, dersom Norge skal lykkes med omstillingen, mener Abelia.

Andelen av de sysselsatte som er selvstendig næringsdrivende har vært stabil de siste ti årene, mens antallet som kombinerer fast jobb med det å være selvstendig næringsdrivende økte med 13 prosent de siste ti årene.

Det viser en ny rapport om selvstendig næringsdrivende som NHH og Menon har laget på oppdrag for NHO. Rapporten ble sluppet i forbindelse med et frokostmøte torsdag morgen. 

På enkelte områder som design og merkevare har derimot veksten vært omfattende, viser den første rapporten om de norske kreative næringene som ble sluppet tidligere i år. 

- Viktig gruppe

Næringspolitisk direktør Hilde Widerøe Wibe mener vi nå står ovenfor et veiskille for de selvstendig næringdrivende i Norge. Selv om rapporten som ble presentert viser en stabil utvikling av selvstendige næringsdrivende i perioden 2003-2013, så er det mange andre underliggende trender som peker på at pilen begynner å peke oppover. Dessuten, store omstillinger i arbeidslivet, økt arbeidsledighet, behov for å skape meningsfullt arbeid for de nyankomne flyktningene gjør at vi må stimulere til at flere av disse ønsker å starte for seg selv.

- Vi kan derfor ikke lenger forskjellsbehandle mennesker som har andre tilknytningsformer til arbeidslivet enn fast ansettelse. Fremover må vi skape tilsvarende sikkerhetsnett for selvstendig næringsdrivende som for arbeidstagere slik at barrierene for å starte for seg selv reduseres, sier Wibe.  Spesielt alvorlig er det at kun 12 prosent oppgir at de sparer i en pensjonsordning. Her må  

Hun fikk under møtet støtte av arbeidstagerorganisasjonen Akademikerne, ved deres leder Knut Aarbakke.

- Norge trenger de selvstendig næringsdrivende. Mange starter i dag bedrifter fordi de har lyst, ikke fordi nøden lærer naken kvinne å spinne, uttalte Aarbakke. 

– Vi ser også at de som er selvstendig næringsdrivende er en viktig gruppe som representerer tilgang på viktig kompetanse for næringslivet. Selv om vi vet at bedriftene våre fortrekker faste ansettelser kan mange ha behov for å hente inn kompetanse på andre måter, sier Kristina Jullum Hangen, avdelingsdirektør for arbeidslivspolitikk i NHO.

Bred politisk enighet

Den politiske debatten viste at også de politiske partiene nå vil legge til rette for de selvstendig næringsdrivende. 

- Alle dagens politiske utfordringer kan løses igjennom at noen starter bedrifter. Dessverre henger vi etter på å skape det sikkerhetsnettet som gjør at flere velger å løse utfordringene, sier Venstre-leder Trine Skei Grande. 

Høyres Heidi Nordby Lunde og Arbeiderpartiets Torstein Tvedt Solberg støttet også opp om at vi nå må legge til rette for de selvstendig næringsdrivende.

Les hele rapporten 

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: