Våger ikke omstilling i helse

Nyhet, Politisk sak, Helse, Statsbudsjettet

Publisert

#205

Tarje Bjørgum, leder bærekraft og helse

Regjeringen har vært klokkeklar på betydningen av bedre samhandling mellom næringsliv og helsetjeneste. Dessverre følges ikke visjonene opp i dagens statsbudsjett.

Med eldrebølge rundt hjørnet må vi våge omstilling - også i helsetjenesten. Da regjeringen la frem Helsenæringsmeldingen i april i år var budskapet at de ønsket bedre samarbeid mellom helsetjenesten og næringslivet, mer innovasjon og digitalisering, og ikke minst at helseinnovatørene skulle få slippe til med sine tjenester.

̶  Statsbudsjettet som ble lagt frem i dag har noen få gode antydninger, men mangler initiativene og incentivene vi hadde forventet etter fremleggelsen av dem ambisiøse Helsenæringsmeldingen før sommeren. Helse er Norges største sektor, og blant sektorene med størst behov for innovasjon. Dessverre er det for lite som stimulerer til innovasjon i måten tjenestene leveres på i det nye statsbudsjettet, sier Tarje Bjørgum, leder for bærekraft og helse i Abelia.

Les mer om statsbudsjettet

Følg Abelias deltakelse og innspill i arbeidet med statsbudsjettet 2020.

Regjeringen bevilger 373 friske millioner kroner til ehelse. Av disse skal 138 millioner gå til å sikre drift og vedlikehold av nasjonale ehelseløsninger, og 84 til styrking av pasientsikkerheten og etableringen av et standardisert språk. 131 millioner skal gå til arbeid med nasjonal helseanalyseplattform, og 20 millioner skal brukes til modernisering av Folkeregisteret.

̶  Det er positivt at arbeidet med helseanalyseplattformen styrkes, men samlet leverer dette ikke på omstillingsutfordringen. 373 nye millioner på ehelseområdet kan høres ambisiøst ut, men er i hovedsak en forlengelse av pågående prosjekter. Virkemidler, insentiver og finansieringssystemer er fremdeles satt opp på «gamlemåten», og stimulerer ikke til å benytte kunnskap og ny teknologi for å skape løsningene velferdsstaten trenger, sier Tarje Bjørgum.

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: