Abelia

Innhold

Innovasjon i statsbudsjettet: Mye vilje, men mindre evne

Nyhet, Politisk sak, Innovasjon, Statsbudsjettet

Publisert

Leder for innovasjon og næringsutvikling i Abelia Eline Oftedal

Leder for innovasjon og næringsutvikling i Abelia Eline Oftedal. Foto: Abelia/Ilja Hendel

Når man leser budsjettet som helhet er det et noe strammere budsjett enn tidligere, men det ser ut som Regjeringen lider av en manglende evne til å gjøre de tydelige investeringene.

- Å legge om fra å være en ressursøkonomi til å bli en kunnskapsøkonomi krever en tydelig omstilling. Løfter vi blikket over landegrensene er en spissere internasjonal konkurranse tydelig. Det krever høyere omstillingsevne og sterkere konkurransekraft. Det leverer ikke Regjeringen på med dette budsjettet, sier leder for innovasjon og næringsutvikling i Abelia Eline Oftedal.

- I dette statsbudsjettet ser jeg ingen klare handlinger som gir den innovasjonskraften som trengs. Det trengs nye næringer, nye arbeidsplasser og nye eksportinntekter, sier hun.

- Får det ikke til

Les mer om statsbudsjettet

Følg Abelias deltakelse og innspill i arbeidet med statsbudsjettet 2020.

Ordningen med opsjonsfordel dobles til én million kroner, og maksimalt antall ansatte i selskap som kan være i ordningen økes fra 10 til 12.

- Her er det tydeligvis noen som vil, men Regjeringen får det ikke til med dette grepet. Dette er et museskritt på veien, selv om det trengs store steg. Vi ønsker oss en ordning som gjør det det lett for oppstartsbedrifter å tiltrekke seg kompetanse når de ikke kan gjøre det med lønn, sier Oftedal.

- Vi ønsker en ordning som gir gründer- og vekstselskap med lave lønninger mulighet til å tiltrekke seg den kompetansen de trenger. Å utvide ordningen til å gjelde foretak med opptil 12 ansatte er virkelig et museskritt. Mange selskap kan ha både 20 og 50 ansatte uten å ha kommet i posisjon til å ha overskudd, sier hun.

Spennende grep med nytt mandat.

I budsjettforslaget legges det opp til at ansvaret for presåkornordningen overføres fra Innovasjon Norge til Investinor. Det statlig eide investeringsselskapet tilby risikovillig kapital til internasjonalt orienterte konkurransedyktige bedrifter, primært nyetableringer.

- Det er veldig interessant at presåkornordningen legges til Investinor. På lang sikt er dette interessant for den store gjennomgangen av virkemiddelapparatet, der Innovasjon Norge mister et ansvarsområde til fordel for Investinor som får et nytt mandat, sier Oftedal.

 

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne:

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: