Abelia

Innhold

Regjeringens kompetanseoverføring

Portrett av administrerende direktør Håkon Haugli i Abelia. Foto: Esben Johansen

Administrerende direktør Håkon Haugli i Abelia. Foto: Esben Johansen

Det er ingen grunn til at statsråder på flyttefot skal glemme hvor de kom fra, skriver Håkon Haugli i denne kommentaren.

I forrige uke presenterte statsminister Erna Solberg den nye regjeringen etter at Venstre kom med i samarbeidet. Foruten tre nye Venstre-statsråder og to nye ansikt fra de andre regjeringspartiene, er også flere statsråder på flyttefot.

Tidligere kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen (H) skal til Næringsdepartementet, tidligere næringsminister Monica Mæland (H) skal til Kommunaldepartementet, mens tidligere kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner (H) skal til Kunnskapsdepartementet.

Omstillingsstatsrådene

Som statsråder for forskning, innovasjon, næringsutvikling og digitalisering har disse tre statsrådene vært helt sentrale for omstilling og fornying i Norge de siste årene. Jeg håper derfor at de tar med seg disse erfaringene inn i sine nye departementer.

Les også: Abelias forslag til regjeringserklæring 

Avtroppende kunnskapsminister Torbjørn Røe Isaksen vet svært godt hvilke krav næringslivet stiller til våre utdanningsinstitusjoner. Samtidig har han erfart hvilken sentral rolle kompetanse og forskning har for utvikling av nytt næringsliv som skal konkurrere globalt. Når han flytter til Næringsdepartementet bør derfor kunnskapsarbeidsplasser og kompetent kapital til vekstnæringer stå øverst på dagsorden.

Mer IKT i skolen

Avtroppende kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner hadde ansvaret for digitalisering i sitt tidligere departement. Der mottok han en rekke rapporter som viser at Norge styrer mot en kritisk kompetansemangel innen IKT. Det gjør Sanner til den statsråden i historien som har best forutsetninger for å digitalisere skolen. Når han flytter inn som kunnskaps- og integreringsminister kan han sikre mer programmering og bedre digitale læremidler i grunnskolen, oppgradering av utstyrsparken og sikre mer teknologi i lærerutdanningen, selv om han må samarbeide med forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø (V) om det siste.

Les også: Abelias politiske plattform 2017 - 2021

Avtroppende næringsminister Monica Mæland hadde ansvar for statens virkemidler som skal sikre etablering av nye arbeidsplasser og utvikling av nye vekstnæringer i privat sektor. Dette kan hun ta med seg i sin nye jobb som kommunalminister. Mæland kan videreutvikle næringslivet rolles for å gjøre offentlig sektor bedre også i kommunal og fylkeskommunal sektor. Og hun kan videreføre arbeidet med en prinsipiell grensedragning mellom det offentlig sektor skal gjøre og det som kan overlates til velfungerende markeder. Som digitaliseringsminister kan hun legge til rette for norsk helseteknologinæring ved økt digitalisering i de kommunale helse- og omsorgstjenestene.

Livslang læring

Røe Isaksen, Sanner og Mæland har gitt store bidrag til omstilling og fornying i Norge. Den jobben kan de fortsette i sine nye statsrådsposter. Tverrfaglighet og overføring av kompetanse mellom ulike næringer har vært et godt virkemiddel mange steder i næringslivet. I en tid med behov for store sektorovergripende politiske grep er det et like godt virkemiddel i politikken for å sikre fortsatt omstilling og fornying i Norge.

Røe Isaksen, Sanner og Mæland bør vise at regjeringen går foran med et godt eksempel på noe vi trenger mye mer av: Tverrfaglighet og livslang læring.

(Denne kommentaren er tidligere publisert i Finansavisen)

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: