Stort potensial for nye eksportrettede vekstnæringer i nordområdene

Håkon Haugli holder innlegg på NHO Finnmarks årskonferanse

- For en liten, åpen og utadvendt økonomi som vår er internasjonale handelsavtaler mye viktigere enn for mange andre land.

Torsdag 9. mars arrangerte NHO Finnmark sin årskonferanse. Håkon Haugli var en av innlederne på scenen, hvor han holdt et innlegg om digitaliseringens effekt på arbeids- og næringsliv. Han snakket om også viktigheten av å opprettholde internasjonale handelsavtaler og forsterke fremfor å svekke disse.

- Utvikling og salg av tjenester blir en stadig større del av økonomien, og da blir vi avhengige av noen vil kjøpe det vi produserer og samtidig gi oss tilgang til sine markeder, sier Haugli.

I Norge er 8 av 10 arbeidsplasser relatert til tjenester, og eksportverdien av dette er regnet til å være 400 milliarder viser SSBs utregninger. - Vi har en klar interesse av avtaler som sikrer like spilleregler og åpnere markeder for tjenesteeksport, påpeker Haugli.

Eksport skaper vekst

86 % av vår eksport går til EU og USA, mens 70 % av vår import kommer fra de samme landene. -  For norsk kunnskapsnæring er det helt avgjørende å ha innpass på disse markedene dersom bedriftene skal klare seg fremover, forteller Haugli. Det er lite trolig at Norge kan forvente fri tilgang på andre markeder uten å tilby det samme i retur. Derfor er den økende motstanden mot Norges deltakelse i forhandlinger om internasjonale handelsavtaler vanskelig å forstå, avslutter han.

Haugli tror det ligger et stort potensial for nye eksportrettede vekstnæringer i nordområdene og mener at Svalbard kan bli et viktig sted for kunnskaps- og tjenesteproduksjon.

- Innenfor marine næringer langs den nordnorske kysten vil det også ligge svært mange muligheter. For å sikre et moderne næringsliv i Nord-Norge er vi derfor avhengig av eksport for disse nye næringene, og da bør det være av stor interesse at Norge sikrer seg gode handelsavtaler, avslutter Haugli.

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: