Abelia

Innhold

Julehilsen fra Abelia: Det nye læringslivet

Portrettfoto av Haugli

Håkon Haugli, administrerende direktør i Abelia. Foto: Esben Johansen.

Å videreutvikle en helhetlig plattform for "læringslivet" vil bli en av våre viktigste saker i 2018, skriver Håkon Haugli i sin julehilsen til Abelias medlemmer.

Om fremtiden!? Men Herregud, den vet vi jo slett ingen ting om.

Dette sitatet fra kunsthistoriestipendiat Jørgen Tesman i Henrik Ibsens "Hedda Gabler" (1890) er både rett og galt ved inngangen til 2018. For noe vet vi. 2017 har gitt oss både politiske signaler og ny kunnskap om hva som venter Norge og norsk næringsliv fremover.

Valgår

Politisk har 2017 vært et innholdsrikt og spennende år for Abelia og våre medlemsbedrifter. Det har vært valgår, og vi har hatt spesielt hyppig dialog med politikere i alle partier. Vi ga tidlig innspill til partienes programprosesser. Og vi ble hørt.

Budsjettavtalen mellom de borgerlige partiene inneholdt flere viktige gjennomslag for Abelia og norsk kunnskaps- og teknologinæringsliv. En fullstendig oppsummering kan du lese her, men jeg vil gjerne trekke frem flere IKT-studieplasser, næringsrettet forskning, utfasing av maskinskatten og den forbedrede ordningen for opsjonsbeskatning som saker vi har hatt et særlig stort engasjement i.  

Verdiskaping

Abelias medlemsbedrifter muliggjør verdiskaping, omstilling og velferd. Dere utvikler kunnskap og løsninger som møter vår tids største utfordringer, for eksempel innen helse og klima.

Kommunal- og moderniseringsminister Jan Tore Sanner takket Abelias medlemsbedrifter under vår årskonferanse Abelia Open i juni. Arbeiderpartiets nestleder Hadia Tajik holdt en inspirerende hilsningstale til Norges 50 fremste teknologikvinner under vår kåring 8. mars.

I april satt vi kunstig intelligens på agendaen i samarbeid med Telenor, og fikk besøk av en inspirert samferdselsminister Ketil Solvik-Olsen. Vi opplever at både regjering og opposisjon viser økende interesse og er opptatt av å involvere Abelia i sin politikkutvikling. Statsminister Erna Solbergs budskap til Abelias medlemsbedrifter da vi møtte henne i oktober var at et godt samarbeid mellom næringsliv og offentlig sektor vil være avgjørende for omstillingen av Norge. 

Valget i september ga henne tillit til å fortsette. Nå pågår regjeringsforhandlinger med Venstre. Vi har gitt våre innspill til ny regjeringserklæring. De kan du lese her.

Frykt for automatisering

Mange frykter at automatisering og teknologiske endringer vil sende folk ut av arbeidslivet. Mye tyder på at det blir stikk motsatt: At også vår tids teknologi vil gi økt sysselsetting og velferd, forutsatt at vi satser på kompetanse.

I 2018 vil Abelia gå dypere inn i endringene arbeidslivet står overfor. Modellene for opplæring har endret seg lite siden starten av forrige århundre. Her kan vi gjøre mye, men det forutsetter samarbeid mellom myndigheter og næringsliv. Å videreutvikle en helhetlig plattform for "læringslivet" vil bli en av Abelias viktigste saker i 2018, og morgendagens ledelse er tema for Abelia Open fredag 8. juni.

Koblingsboks

Til slutt, la meg få dele noe som begeistrer meg med dere. I 2017 har Abelia så langt ønsket 282 nye bedrifter velkommen, og vi nærmer oss nå 2.200 medlemmer. Mange av våre nye medlemsbedrifter er gründerbedrifter med globalt vekstpotensial og vi ser samtidig at flere etablerte virksomheter finner veien inn i Abelia.

Vi er opptatt av å fylle vår rolle som "koblingsboks" mellom bedrifter, og mellom bedrifter og myndigheter. Vi har i år arrangert over 100 ulike møteplasser, og totalt har mer enn 6.000 personer deltatt på et arrangement i regi av Abelia. 

Vi har i 2017 også kommet i mål med krevende tarifforhandlinger og et moderat lønnsoppgjør. 

Alle vi som jobber i Abelia er stolte og glade for den tilliten dere som medlemmer viser oss. Vi er takknemlige for høy tilfredshet i medlemsundersøkelsen, men jobber samtidig kontinuerlig med å bli bedre og tar alle tilbakemeldingene vi får på stort alvor. 

Tusen takk for godt samarbeid i 2017. På vegne av Abelia ønsker jeg deg god jul og godt nyttår!

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: