Abelia

Innhold

Forventer konkurranse på like vilkår

Nyhet, Arbeidsliv

Publisert

Advokat Tore Frellumstad i Abelia. Foto: Esben Johansen

– Vi forventer konkrete resultater når regjeringen sier at de vil gjennomføre tiltak for å sikre like konkurransevilkår mellom offentlig og privat sektor.

Det sier advokat Tore Frellumstad i Abelia. I går kom en ny rapport om hvilke tiltak som kan gi like konkurransevilkår mellom offentlige og private aktører.

– Det står også i Jeløya-plattformen at den nye regjeringen vil gjennomføre tiltak for å sikre like konkurransevilkår mellom offentlig og privat sektor. Da forventer vi å se konkrete resultater, sier han.

Les også: Staten tar seg til rette

Abelia har de siste årene arbeidet for en prinsipiell avklaring mellom hva det offentlige skal gjøre og hva som skal overlates til private markeder. Samtidig har det vært viktig å få like konkurransevilkår mellom offentlig og private aktører som konkurrerer i det samme markedet. Det medførte at regjeringen i 2016 oppnevnte en arbeidsgruppe som skulle vurdere dette. NHO har deltatt i dette arbeidet.

– Det har vært viktig å se på hva som skal til for at en offentlig virksomhet får tilstrekkelig avstand fra offentlig sektor for øvrig til at konkurransen med private virksomheter blir rettferdig. Vårt standpunkt er at det mest hensiktsmessige er å skille ut virksomheter i egne selskaper, sier Frellumstad.

Et mindretall i arbeidsgruppen mener også at utskilling er den mest effektive løsningen.

– Vi foreslår derfor at det nedsettes et utvalg som skal gå gjennom utskillingspotensialet i offentlig sektor, og spesielt innen forskning og IKT, sier Frellumstad.

Les også: Fristill forskningsinstituttene

– Som utgangspunkt har det offentlige fordelen av å ikke kunne gå konkurs og at det offentlige ikke alltid er underlagt inntjeningskrav. Videre er spørsmålet om skatt også helt ulikt i offentlig og privat sektor. Det har selvfølgelig betydning for konkurranseforholdet med private virksomheter, sier han.

Frellumstad sier at dette ikke er noen særnorsk problemstilling, og man skal ikke lengre enn til våre naboland for å se hvordan man har forsøkt å finne løsninger.

Les også: Konkurranse på like vilkår

– I Danmark har man foreslått å begrense det offentliges mulighet til å drive ervervsvirksomhet. I den finske konkurranseloven er det bestemmelser om å eliminere en praksis eller organisatorisk struktur som er konkurransevridende.

– I Sverige er det forbud mot at staten, en kommune eller et fylke driver virksomhet av økonomisk eller kommersiell natur på en slik måte at dette kan skape konkurransevridninger, eller er egnet til å begrense utviklingen av effektiv konkurranse, sier han.

Lest ned rapporten "Like konkurransevilkår for offentlige og private aktører"

Les også: NHO vil ha like konkurransevilkår

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: