Abelia

Innhold

Forlengs inn i budsjettfremtiden

Nyhet, Kommentar, Statsbudsjettet

Publisert

Finansministeren bør inspireres av seg selv for neste års statsbudsjett: Helt avgjørende å satse på fremtidig verdiskaping.

Innlegget er tidligere publisert av E24

I forbindelse med fremleggelsen av statsbudsjettet for 2013 uttrykte daværende finanspolitisk talsmann i Høyre Jan Tore Sanner om det fremlagte rødgrønne statsbudsjettet: «Jeg er skuffet over at regjeringen, som har råd til det aller meste, ikke tar seg råd til en kraftfull satsing på forskning, høyere utdanning og kompetanseheving for lærerne i statsbudsjettet.»

Videre uttalte Sanner: «For å bygge Norges konkurransekraft og sikre velferden er det helt avgjørende å satse på fremtidig verdiskaping».

Vi skjønner selvsagt at den norske finansielle situasjonen for 2021 ikke denne gang tillater at man tar seg råd til det meste, og må prioritere, men sitatene som er åtteår gamle er dessverre om mulig enda mer relevante i dag.

Abelia, med mange andre, mener det viktig at Sanner og statsminister Erna Solberg nå virkelig prioriterer humankapitalen, nettopp for å satse på fremtidig verdiskaping, bygge konkurransekraft og sikre velferden.

At Jan Tore Sanner sier han vil prioritere arbeidsplasser i det kommende årets statsbudsjett er selvsagt både bra og helt naturlig, men han må som han også sa den gangen ikke glemme de fremtidige arbeidsplassene heller.

Mange har i lys av koronakrisen sett at de må studere, videreutdanne, eller etterutdanne seg. Flere har kanskje mistet jobbet permanent eller hadde planer om å jobbe i en bransje som kanskje ikke lenger er en farbar vei. Da er det bra for den enkelte, og samfunnet som helhet, at man har muligheten til å tilegne seg ny og nødvendig kompetanse. Norske bedrifter skriker etter mer kompetanse!

Én ting er nemlig helt sikkert: vi skal leve av humankapitalen, vår egen kompetanse, i fremtiden.

Abelia la for kort tid siden frem årets omstillingsbarometer for femte året på rad.

Årets barometer sa tydelig at vi sakker akterut på både spisskompetanse og breddekompetanse. Det er foruroligende!

Å investere i kompetanse er å investere seg ut av krisen! Det kan Erna Solberg og Jan Tore Sanner være trygge på.

Abelia er på sin side trygge på at regjeringen evner å prioritere kompetansehevingen i neste års budsjett. Vi vil heie på Stortinget og regjering, og vi håper og tror dere fortsatt evner å styre oss trygt ut av krisen for mange år fremover. Da er en slik satsing særdeles viktig

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: