Abelia

Innhold

Fra brems til forsiktig gass i nytt budsjettforslag

Nyhet, Politisk sak

Publisert

#205

Revidert nasjonalbudsjett 2019 — Foreløpig utgave

- Med dette budsjettforslaget går regjeringen fra svak brems til svak gass. Det er ikke den budsjettutviklingen vi trenger. Det er mange gode formål her, men tiden er inne for å prioritere det som skal sikre velferdssamfunnet på sikt

Det sier konstituert administrerende direktør Roald Guldbrandsen i Abelia.

- Vi kan spore mange seire for Abeliamedlemmer i budsjettforslaget, men de er for små til å feire helt enda. Et eksempel er de 10 millionene som bevilges til videreutdanning, sier Guldbransen.

Satser på bærekraftige investeringer

Sammen med næringslivet skal Nysnø investere i bærekraftige løsninger. De skal forvalte penger slik at det gir positiv klimaeffekt, god avkasting og flere grønne arbeidsplasser. Regjeringen foreslår å øke tilførselen med 100 millioner.

- Vi er glade for at regjeringen velger å bruke nettopp det verktøyet Nysnø er. Det viser en anerkjennelse av at utfordringene vi står ovenfor krever løsninger i felles regi av det offentlige og næringslivet slik Nysnø skal bidra til, sier konstituert næringspolitisk direktør Kjetil Thorvik Brun i Abelia.

Bredbånd til folket

Regjeringen øker innsatsen for å opprettholde bredbåndstilgangen i Norge med 50 millioner budsjettkroner. Det bringer den totale innsatsen fra Regjeringen i 2019 på 250 millioner kroner, 100 millioner mer enn i 2018.

- Dette er godt levert av Astrup. Påkoblede nordmenn er et stort pluss for alle parter. Å gi bredbånd til folket er ingen enkel sak, men det krever vilje, evne og ikke minst midler. Det har vi heldigvis nå, sier Thorvik Brun.

- Håper regjeringen får blod på tann

Forsknings- og høyere utdanningsminister Iselin Nybø opplyser om at 10 millioner skal lyses ut til å tilby og drifte videreutdanningstilbud, spesielt innenfor digitalisering, IKT-sikkerhet og områder til det grønne skifte.

- 10 millioner er ikke mye, men jeg legger godviljen til og tolker det som et signal om at Regjeringen vil satse. Jeg håper de får blod på tann og øker innsatsen. Dette må være videreutdanning som er nyttig for alle parter og ikke en hobbybasert fritidssyssel, sier Ingrid Somdal-Åmodt Vinje, leder for utdanning og forskning i Abelia.

Allerede før forslaget til revidert nasjonalbudsjett ble publisert, var det kjent at det legges opp til 100 nye studieplasser. Disse rettes inn mot en gruppe studier der 5-årige masterprogram i teknologi, men studieplassene er ikke direkte øremerket.

- Næringslivet skriker etter teknologikompetanse. Regjeringen har sparket i gang, men tar det kun til midtbanen. Nå er det opp til utdanningsinstitusjonene å prioritere disse midlene til studieplassene arbeidslivet etterspør. Alt annet er totalt bomskudd, sier Somdal-Åmodt Vinje.

Tamt på tech

Som forventet vil ikke forslaget til revidert statsbudsjett gi noen teknologirevoluson, men Abelia er blitt hørt i flere saker.

- I en nylig høringsrunde tok vi til orde for momsfritak for elektroniske tidsskrifter og e-bøker. Dette er en etterlengtet likestilling av digitale og trykte medier som nå ligger an til å bli virkelighet. Etter høringen er det gjort endringer i riktig retning, men det omfatter ikke alle områder. Digitale dybdemedier som har drevet innovasjon i årevis er ikke med i forslaget. Vi mener disse mediene må likestilles øvrige, slik at også disse mediene kan utnytte potensialet for nyskaping, næringsutvikling og kunnskapsformidling, sier Thorvik Brun

Tidligere hadde Regjeringen forventet å kunne hente inn 10 millioner i 2019 fra elavgift for kryptovalutautvinning. Inntektsambisjonen er nå fjernet, og man regner ikke med å kunne hente inn denne avgiften i år.

Regjeringen skriver i forklaringen at saken er klar for høring om kort tid, og legger til at eventuelle endringer i nåværende regelverk må avklares i ESA før iverksetting. Abelia har vært kritiske til vedtaket, og arbeidet for at bransjen må involveres i diskusjonene. Vi er derfor glade for at forslaget nå utsettes på nytt, og ser frem til høringen som kommer, sier Thorvik Brun.

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: