– Regjeringspartiene må prioritere omstilling

Illustrasjonsfoto fra pressekonferanse mellom H, Frp, V og KrF.

Denne uka starter forhandlingene mellom regjeringspartiene og KrF. Abelia har klare forventninger, og mener det er behov for økt trykk på forskning, innovasjon og nye arbeidsplasser i privat sektor. Foto: BF Sandnes

Abelia forventer økt trykk på forskning, innovasjon og nye arbeidsplasser i privat sektor når KrF går inn i regjeringsforhandlinger.

Fredag ble det klart at et flertall på landsmøtet til KrF ønsker at partiet skal inn i den borgerlige regjeringen. Det blå alternativet vant med 98 mot 90 stemmer, noe som betyr at partileder Knut Arild Hareide går av.

Dermed er det KrF-nestleder Kjell Inge Ropstad som skal lede partiet i forhandlingene om en ny regjeringsplattform. De forhandlingene starter allerede denne uka.

Må møte de store utfordringene

– Vi forventer at partiene prioriterer kunnskap, klima og bærekraft, rammebetingelser for nye bedrifter og nye arbeidsplasser i hele landet, og innovasjon i offentlig sektor, sier administrerende direktør Håkon Haugli i Abelia.

Han ber forhandlerne prioritere slik at det bidrar til å møte Norges største utfordringer.

– Omstillingsbehovet er fortsatt stort. Nylig kom FNs klimapanel med en alarmerende rapport som viser hvor knapt med tid vi har på å redusere verdens klimautslipp. Norske kunnskaps- og teknologimiljøer kan spille en avgjørende rolle både her hjemme og globalt.

I tillegg mener Haugli at Solberg-regjeringen må fortsette sin prioritering av forskning. Han advarer mot å flytte nasjonale forskningsmidler ut til regionene, slik Hagen-utvalget foreslo tidligere i år.

Les også: Freder næringsrettet forskning i regionreformen

– Om partiene ønsker å styrke regionale ordninger for forskning, må det ikke skje på bekostning av de nasjonale. I møte med global konkurranse, kan ikke Norges svar være å dele opp vår satsing på kunnskap i stadig mindre potter, sier Haugli.

Flere arbeidsplasser

Han påpeker at offentlig sektor nå utgjør mer enn 50 prosent av BNP, og at det ikke er bærekraftig å bruke mer penger enn vi tjener. Derfor er det nødvendig med grep som kan skape vekst i privat sektor.

– I skattepolitikken er vi særlig opptatt av endringer som kan bidra til at bedrifter kan vokse og skape arbeidsplasser i Norge. Det er overmodent med endringer i opsjonsbeskatningen som åpner for større ansatteierskap. Vi mener også skatteincentivene for investeringer i tidlig-fase-selskaper må styrkes. Mer generelt er vi glade for den sittende regjeringens forslag om økt rabatt for arbeidende kapital i formuesskatten og reduksjon i selskapsskatten, sier Haugli.

Les også: Fornøyde med tiltak, misfornøyde med tempo

Både regjeringspartiene og KrF har vært opptatt av kompetanse, og det er ingen grunn til at det ikke skal prege en ny regjeringsplattform, mener Haugli.

Læringslivet

– I et arbeidsliv i rask endring blir livslang læring stadig viktigere. Abelia jobber aktivt med løsninger som kan bidra i regjeringens varslede kompetansereform, vi har blant annet foreslått en KompetanseFUNN-ordning. Det er viktig at også den nye regjeringen anerkjenner det voksende behovet for påfyll av kompetanse i hele arbeidslivet, også den kunnskapsintensive delen som vi organiserer, sier han og legger til at mange har forventninger til hvilke hjertesaker KrF vil søke gjennomslag for.

– Våre medlemmer innen ideell sektor og privat utdanning vil følge regjeringsforhandlingene ekstra nøye. KrF har historisk vært opptatt av friheten til å velge alternativer til offentlige tjenester og den innovasjonen det utløser, sier Haugli.

Det er ikke satt noen frist for regjeringspartienes forhandlinger med KrF, men statsminister Erna Solberg har sagt at budsjett- og regjeringsforhandlinger kommer til å gå parallelt. 

Les også: Samleside om Abelias arbeid med statsbudsjettet 2019

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: