Abelia

Innhold

Møtte statssekretær. Snakket om konkurranse på like vilkår.

Nyhet

Publisert

Fra venstre: Mari Berdal Djupvik, politisk rådgiver i Abelia. John Creed, CEO i PasientSky. Lars Jakob Hiim, statsekretær i Næringsdepartementet. Hilde Widerøe Wibe, næringspolitisk direktør i Abelia. Sveinung Fjose, daglig leder i Menon. Arild Sundal, VP International Sales and Marketing i Fara. Hege Steinsland, kommunikasjon- og markedssjef og Jan Bjerkved, daglig leder i BankID.

Tirsdag 8. november var Abelia og medlemsbedriftene PasientSky, FARA, Menon og BankID i et møte med statssekretær i Næringsdepartementet, Lars Jakob Hiim.

I møtet delte bedriftene sine erfaringer om hvordan staten kan legge bedre til rette for konkurranse på like vilkår, særlig når det gjelder konkurransen bedriftene opplever med staten selv.

Begge parter var fornøyd med møtet, og statssekretæren syns det er interessant å høre bedriftenes erfaringer:

- Regjeringen er opptatt av at det skal være like konkurransevilkår for private og offentlige aktører når de er i samme marked. Regjeringen har derfor satt ned en arbeidsgruppe som skal utrede og vurdere konkurranseforholdene mellom offentlig og privat virksomhet og foreslå tiltak som kan styrke konkurransen, sier Hiim. 

- Inntil dette utvalget legger frem sin rapport er det naturlig for regjeringen å være lydhøre for erfaringer fra næringslivet i de sakene der staten oppleves som hinder for næringsutvikling, sier han videre.

Abelia har den senere tiden pekt på flere områder hvor staten utvider sitt virke, og går i direkte konkurranse med private markeder eller favoriserer annen statlig virksomhet. Under betegnelsen #statentarsegtilrette har Abelia vist frem flere eksempler på slike tendenser, og i politisk arbeid har vi påstartet flere initiativ for å gjøre myndighetene klar over disse tendensene.

Abelia har blant tatt opp dette tema med alle stortingskomiteene gjennom våre høringssvar til statsbudsjettet. I tillegg har vi påstartet en statsråd-turné med et forslag om at hvert departement gjør en gjennomgang av egen, og underliggende virksomhet, for å utrede om fristilling/utskilling av hele eller deler av deres underliggende etater kan gi bedre tjenester og øke samfunnets samlede produktivitet.

Næringspolitisk direktør i Abelia, Hilde Widerøe Wibe er fornøyd med dagens møte, og har klare oppfordringer til NFDs videre arbeid med dette;

- Abelias bedrifter representerer et stort potensial for næringsutvikling og eksportinntekter, og da er det synd at staten ikke ser dette – men heller prioriterer å utvikle eller kjøpe interne løsninger, som i de fleste tilfeller både vil gi dårlige tjenester til befolkning, og ingen eksportinntekter i kassa. Næringsdepartementet har startet gode initiativ på dette området, og er en viktig støttespiller ovenfor andre departementet og offentlig etater, og det er vi i Abelia glad for. Dette arbeidet krever både en helhetlig tilnærming på tvers av offentlig etater, samt en politisk vilje til reell endring i de tendensene våre bedrifter opplever.

Ønsker du å motta vårt ukentlige nyhetsbrev? Registrer deg her.

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: