Abelia

Innhold

Sommerpraten: Harald Ellingsen

#205

Harald Ellingsen, administrerende direktør på Universitetssenteret på Svalbard.

Å være ombord i et forskningsfly fra NASA til Nordpolen topper vårhalvåret for Harald Ellingsen på UNIS.

Om Harald:

Harald Ellingsen er direktør for Abelias nordligste medlem, Universitetssenteret på Svalbard, som er en forsknings- og utdannelsesinstitusjon grunnlagt i 1993.

I sommer gleder Harald seg til å besøke barn og barnebarn. Og så blir hytteturer. - Vi har nettopp overtatt en hytte på Frosta ved Trondheimsfjorden som vi må pusse litt på både ute og inne. Der har jeg også ambisjoner om å sette trollgarn, sykle og gå turer. Trollgarn er spennende for der får vi alt mulig fra flyndre til steinbit. Da blir det god fiskemat.

Jeg skal også innom hytta på fjellet og kanskje få lagt litt rakfisk. Blir nok noen runder med fjellturer, vedhogst og rydding av gammel kulturmark der. Tenker til og med å padle litt kajakk, og få lest litt bøker. Viktig å holde både kropp og sjel i form.

Første uka av august blir det for øvrig tur rundt hele Svalbard med forskningsfartøyet Stålbas. Er så heldig å få være med på årets Studietur Nord, noe jeg gleder med veldig til. 

Holder kontakten med Messenger

- Når det gjelder apper og slikt er jeg håpløs og mine barn fortviler, men den viktigste appen står det Messenger på, og der har jeg løpende kontakt med hele familien som sender meldinger, bilder og videoer hele tiden. Veldig viktig når man stort sett er langt borte på Svalbard og ellers ofte på reise.

Mer ideologi - mindre opportunisme

Etter en aktiv sommerferie, ser Harald frem til en valgkamp der han har nordområdespørsmålene øverst på agendaen. - Nordområdespørsmålene er veldig viktig for oss her oppe, men det er mye annet som jeg også synes bør sterkt frem. Ikke minst håper jeg på at debattene preges av mer ideologi og mindre opportunisme.  Det siste kan gi veldig gale utslag. Ellers ønsker jeg at saker som angår vår felles fremtid blir viktige slik som utdanning, forskning og miljøspørsmålene i bred forstand.

Så åpne råker i isen på vei til Nordpolen

Starten på 2017 har vært en spennende tid for Harald. - Å komme fersk til Svalbard og UNIS er en sterk opplevelse i seg selv. Jeg kom opp i oktober så det har vært inspirerende å møte og bli kjent med UNIS-kulturen med alle de engasjerte menneskene som arbeider der.

Vårhalvåret begynte for øvrig med en ukes sikkerhetskurs som alle, både ansatte og studenter, skal igjennom. Det meste av både undervisning og forskning ved UNIS er feltbasert, noe som medfører at både studenter og forskere må ut i naturen. Sikkerhetskurset gir opplæring i å håndtere den utfordrende Svalbardnaturen som kan være både krevende og av og til grusom. Da er det viktig å være forberedt, men det var også veldig lærerikt.

Jeg var også så heldig at jeg fikk være med et forskningsfly fra NASA på tokt nesten til Nordpolen rett før påske. Det var en stor opplevelse, men også litt skremmende da vi så åpne råker i isen under hele flyturen.

Ny strategi for forskning og høyere utdanning på Svalbard

Svalbard og Longyearbyen er inne i en viktig omstillingsfase med utvikling av nye næringsveier og så videre. I denne sammenheng blir det veldig spennende hva politikerne faller ned på når det gjelder fremtiden til gruvevirksomheten og eventuell ny drift i Svea.

Regjeringen vil for øvrig komme med en ny strategi for forskning og høyere utdanning på Svalbard i høst som vil legge viktige premisser for utviklingen fremover for UNIS. I lys av endringene rundt oss, også endringer i klima og naturmiljø, setter vi over ferien også i gang en egen strategiprosess som jeg håper og tror gir mye energi i organisasjonen fremover.

Vi har stilt følgende spørsmål:

Hva skal du i sommer?

Hvilken app kommre du til å bruke i ferien?

Til høsten venter stortingsvalget. Hva håper du blir den viktigste saken i valgkampen?

Hva er det morsomste du har gjort på jobb i vårhalvåret?

Hva ser du mest frem til til høsten?

I sommer tar vi en prat med mennesker i Abelia-bedrifter. Du finner alle intervjuene her.

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: