Abelia

Innhold

Hard kamp om IKT-studieplassene. – Rekordstort gap mellom tilbud og etterspørsel

Administrerende direktør i Abelia Øystein Eriksen Søreide. Foto: Ilja Hendel/Abelia

Administrerende direktør i Abelia Øystein Eriksen Søreide. Foto: Ilja Hendel/Abelia

Antallet søkere per IKT-studieplass har ikke vært høyere, viser nye tall fra samordna opptak. – Dette er blodrøde tall, sier administrerende direktør i Abelia, Øystein E. Søreide

Næringslivsledere, politikere og medier har etterlyst flere digitale hoder. Ungdommer satser på teknologi, men spriket mellom søkere og studieplasser har aldri vært større.  

I 2020 hadde 7126 personer IKT-utdanning som førstevalg. Det er planlagt 2292 studieplasser, som gir et gap på 4834 søkere.   

- Norge har et umiddelbart behov for spisskompetanse på IKT. Det har man visst over lang tid, men ikke fått gjort nok med. Koronakrisen har understreket behovet. Nå er tiden kommet for å tette gapet, sier Øystein E. Søreide.  

Administrerende direktør i IBM Hans Henrik Merckoll. Foto: IBM

Administrerende direktør i IBM Hans-Henrik Merckoll. Foto: IBM

-Sjelden har teknologi, teknologiske løsninger, og derfor teknologisk kompetanse, vært mer relevant. Teknologisk innovasjon og digital akselerering er kritiske faktorer både for å bekjempe viruset, og for å sikre at vi gjenoppbygger landet etter krisen. Derfor er det viktigere enn noen gang å sikre IKT-studieplasser- og tilbud, i tillegg til å legge til rette for et teknologisk kompetanseløft i befolkningen generelt for å kunne gjennomføre digitaliseringsløftet vi har behov for, sier administrerende direktør i IBM Norge Hans-Henrik Merckoll.  

Teknologi på fjerdeplass  

Tall fra Samordna opptak viser at teknologi er det fjerde mest populære utdanningsområdet for førstevalgsøkere. Kun slått av helsefag, samfunn og økonomi og administrasjon. På fagskoler derimot, er teknologi på førsteplass.  

- Tallenes tale er klar: Ungdommen vil satse på teknologi, det bør de få muligheten til, sier Øystein E. Søreide   

Norge faller på listen over teknologi og digitalisering  

Behovet for IKT vil bare fortsette å øke. Alle sektorer skal digitaliseres. Landet skal beskyttes mot cyberangrep og andre digital trusler. Omstillingsbarometeret 2019 viste at Norge faller fra 10. til 14. plass på teknologi og digitalisering. IKT-næringen er en omstillingsmotor for andre næringer, organisasjoner og for offentlig sektor. Når omfanget av IKT-sektoren er liten har det derfor ikke bare konsekvenser for verdiskaping i den sektoren, men for hele nasjonens omstillingstakt.  

NHOs kompetansebarometer fra før koronakrisen viser at nesten annenhver teknologi- og kompetansebedrift har tapt kunder eller markedsandeler som følge av udekket kompetansebehov.  

- Opptrappingen av studieplasser er i gang, men den holder på ingen måte følge med etterspørselen i arbeidslivet eller blant studentene, sier Abeliasjefen. 

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: