Omstillingsbarometeret 2021: Norge taper den internasjonale konkurransen

Nyhet, Teknologi og digitalisering

Publisert

Norges posisjon svekkes både på teknologi og kompetanse. Våre digitale fortrinn har blitt tatt igjen, og vi taper den internasjonale kampen om de kloke hodene.

Det viser årets utgave av Abelias Omstillingsbarometer, som måler hvordan Norge gjør det i forhold til andre sammenlignbare land på områder som er relevant for omstilling.

- Norges utvikling er svært urovekkende. Teknologi og kunnskap er avgjørende for å skape nye arbeidsplasser, finansiere velferdsstaten, og for å løse de store samfunnsutfordringene. Når andre land satser og lykkes bedre svekker det norsk konkurransekraft og hemmer utviklingen av en bærekraftig norsk økonomi, sier Øystein Eriksen Søreide, administrerende direktør i Abelia.

Innen teknologi og digitalisering peker pilene for Norge gjennomgående feil vei. Vi mister topplassering på internettilgang – og hastighet, og vi går tilbake på teknologi og digitalisering både i bedriftene og i befolkningen.  Norsk IKT-sektor er fortsatt så liten at Norge ligger på en bunnplassering. Rapporten viser også at Norge faller på investeringer og bruk av muliggjørende teknologi.

Omstillingsbarometeret er en årlig rapport som gjøres av NyAnalyse på oppdrag fra Abelia. Rapporten, som i år publiseres for sjette gang, viser hvor godt Norge gjør det på en rekke områder som er viktig for omstilling. Rapporten følger rundt 100 sentrale indikatorer, innen de fem områdene humankapital og kunnskap; teknologi og digitalisering; entreprenørskap, bærekraft og innovasjon og FoU. Norge sammenlignes med 29 andre land.

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt