Universitetene og arbeidslivsrelevans

Nyhet, Utdanning, Arbeidsliv

Publisert

#205

Administrerende direktør i Abelia Øystein Eriksen Søreide. Foto: Ilja Hendel/Abelia

I Aftenposten 16. juni viser rektor ved Universitetet i Oslo, Svein Stølen, til at nesten alle arbeidsgivere er fornøyde med kompetansen til folk de allerede har ansatt. Det er fint, men problemet ligger i kompetansen bedriftene ikke får tak i.

Innlegget er tidligere publisert i Aftenposten.

Tallenes tale er klare. NHO-medlemmene, som representerer norsk næringsliv, har et stort og økende udekket kompetansebehov fra høyere utdanning. Ser vi på teknologi- og kunnskapsbedriftene, er situasjonen alvorlig. 69 prosent av dem har et udekket kompetansebehov på mastergradsnivå og bare 11 prosent fra videregående nivå. Vi får ikke en bærekraftig kunnskapsøkonomi av det.

Det er skuffende at Universitetet i Oslo, med et så viktig samfunnsoppdrag, avviser forslaget om at de også skal måles på arbeidslivsrelevans. Rektor ved Universitetet i Oslo og andre tar kampen mot noe Danmark og Finland har gjennomført, mot noe OECD har gått inn for, som Høyskolen i Kristiania støtter og som bedriftene etterlyser. Heldigvis kjempes det mot noe et flertall på Stortinget har bedt om.

Stortinget fastslo i 2017 et grunnleggende kvalitetskrav om at studieprogrammene skal utvikles i samarbeid med arbeidslivet. Her syndes det. Derfor er det behov for en gjennomgang av i hvilken grad høyskolene og universitetene lever opp til dette.

Universitets ambisjon om å tjene samfunnets behov er god, men da bør man følge opp Stortingets ønske. Universitetet i Oslo må ta et større ansvar for arbeidslivsrelevans.

Lurer du på noe? Kontakt meg gjerne:

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: