Abelia

Innhold

Flere må studere teknologi

Kvinnelig IT-student

Andelen kvinner som studerer teknologi er fortsatt veldig lav. - Hvis næringen skal tiltrekke seg de beste, kan vi ikke bare rekruttere fra halve befolkningen, sier Abelia-sjef Håkon Haugli.

Det er fremdeles få som studerer teknologi i Norge, viser en europeisk studentundersøkelse. En av løsningene er flere studieplasser.

Onsdag kom resultatene fra den europeiske studentundersøkelsen Eurostudent. Den viser at 12 prosent av studentene i Norge studerer tekniske fag, ingeniørfag og håndverksfag. Kun 4 prosent studerer informasjonsteknologi. Til sammenlikning er andelen som studerer informasjons- og datateknologi 10 prosent i Finland og 8 prosent i Sverige.

- Dette er dramatisk når vi vet at løsningene på noen av vår tids største utfordringer ligger i utvikling og anvendelse av ny teknologi, for eksempel innen helse, klima og næringsutvikling. I tillegg er dette kompetanse mange norske bedrifter skriker etter, sier Håkon Haugli, administrerende direktør i Abelia.

Abelias medlemsundersøkelse om IT-kompetanse (2017) viser at: 

  • 6 av 10 virksomheter opplever mangel på IT-kompetanse.
  • Savnet er størst innen data-analyse (31%) og IT-sikkerhet (30%).

Ber om flere studieplasser

Allerede i 2014 utarbeidet DAMVAD og Samfunnsøkonomisk analyse en rapport for Kommunal- og moderniseringsdepartementet som viser at Norge styrer mot en kritisk kompetansemangel innen IT. I "beste" fall vil hver fjerde stilling stå ubesatt i 2030.

I dag er det ikke samsvar mellom antallet som ønsker å studere teknologi, og antallet studieplasser.

- Regjeringen har økt antallet plasser, men det er ikke nok. Vi ber om 5000 nye IT-studieplasser i løpet av denne stortingsperioden, sier Haugli.

Kvinnene må med

Den europeiske studentundersøkelsen viser også at andelen kvinner som studerer teknologi er lav.

- I dag er det en overveldende majoritet av menn i teknologibransjen. Dette må vi endre dersom vi skal digitalisere et samfunn som speiler befolkningen. Hvis næringen skal tiltrekke seg de beste, kan vi ikke bare rekruttere fra halve befolkningen. Teknologinæringen trenger kvinner, sier Haugli.

Han tror økt rekruttering forutsetter tre ting: rollemodeller, utviklingsmuligheter og godt arbeidsmiljø.

- Vi tror det er viktig å synliggjøre kvinnene i denne bransjen slik at en utdanning og karriere innen teknologi blir mindre fremmed for andre. I tillegg må bedriftene gjøre en jobb med å motivere og være tydelige på hva en jobb hos dem innebærer. Man må også aktivt motivere medarbeiderne til å kaste seg ut i nye og ukjente oppgaver og ansvar, sier Haugli. 

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: