Abelia

Innhold

- Godt grunnlag for fagskolereform

Nyhet, Utdanning, Arbeidsliv

Publisert

Kokker, illustrasjonsfoto

- Abelia er meget godt fornøyd med at regjeringen legger opp til en reell fagskolereform som kan utløse fagskolens potensial, sier Abelia-sjef Håkon Haugli.

Regjeringen la i dag frem sin stortingsmelding om fagskoler. Der legger de opp til en fagskolereform med studiepoeng, finansiering med utviklingsmidler, mulighet for treårig fagskoleutdanning, og rett til deltakelse i studentsamskipnadene.

- Dette gjør fagskolene til en viktig bidragsyter for å løse store samfunnsoppgaver knyttet til omstilling i arbeids- og næringslivet, sier administrerende direktør i Abelia, Håkon Haugli.

Fagsjef for utdanningspolitikk i Abelia og styreleder i Forum for fagskoler, Knut Erik Beyer-Arnesen, mener innføring av studiepoeng for fagskoleutdanningen er et viktig bidrag til å løfte og synliggjøre fagskoleutdanning som en attraktiv og likeverdig utdanning på linje med høyskole- og universitetsutdanning.

- Dette kombineres også med et lovpålagt krav for høyskoler og universiteter til å vurdere fagskoleutdanninger for innpasning i deres studier. Det skaper et godt grunnlag for fagskolesektoren til å gå i en konstruktiv dialog med høyskoler og universiteter for å sikre studentenes interesser, sier Beyer-Arnesen.

Han tror stortingsmelding vil være et viktig bidrag til yrkesfagløftet.

- Ungdom vil nå se en attraktiv utdanningsvei fra yrkesfag, via høyere yrkesfaglig utdanning til annen høyere utdanning. Muligheten for at fagskoleutdanning i særskilte tilfeller kan utvides til tre år vil også kunne gjøre høyere yrkesfaglig utdanning enda mer attraktivt for enkelte, sier Beyer-Arnesen.

Forum for fagskoler løfter også fram betydningen av en tredelt finansieringsmodell som inkluderer en basisfinansiering, en resultatbasert finansiering med åpen ramme og ikke minst utviklingsmidler.

- Det siste er spesielt viktig for samarbeidet med arbeids- og næringslivet for å sikre oppdatert utdanning som dekker gjeldende og kommende kompetansebehov, sier Beyer-Arnesen.

- Vi vet også at studentene vil være meget godt fornøyd med at fagskolestudentene nå vil få en rett til å delta i studentsamskipnadene, og bli inkludert i vitnemålportalen på linje med høyskole- og universitetsstudenter. Det gjenstår fortsatt å få alle de økonomiske rammene til en bærekraftig finansiering på plass. Men alt i alt ser dette ut til å være viktige strukturelle endring som kan danne et godt grunnlag for en lenge etterlengte fagskolereform.

Lurer du på noe? Kontakt oss gjerne:

Fant du det du lette etter?

Fant du det du lette etter?

Gi oss gjerne en kommentar i tillegg - hvordan kan vi forbedre oss? Du er anonym med mindre du oppgir din e-postadresse slik at vi kan kontakte deg.

Takk for kommentaren!

Kommentar sendt

Hei!

Hei!

Vil du få vårt ukentlige nyhetsbrev på e-post?

Avmeldingen er mottatt!

Din e-post:

 

Meld deg på 1 nyhetsbrev: